Fortsätt till huvudinnehåll

Boll sätter en trend

När affärsmannen Jan-Ove Boll köpte Motala Golfbana för åtta miljoner kr förra året väckte det uppseende i golfkretsar. Det är ingen hemlighet att Motala GK dragits med ekonomiska bekymmer i många år och Bolls initiativ förbättrade förutsättningarna radikalt för de närmaste åren. Förutom de åtta miljonerna skickade han med 500 000 kr till spelförbättrande åtgärder på banan (att få bort den branta backen på tian bland annat). Förhållandet mellan klubben och Bolls bolag regleras i ett 20-årigt arrendeavtal där klubben betalar cirka 250 000 kr om året.

När jag talade med Jan-Ove sa han att tyckte att den här lösningen var utmärkt och att den borde få efterföljare på andra håll i landet. ”Det finns åtskilliga golfintresserade gubbar som sitter på mycket pengar”.

Nu var det inte enbart ideella motiv bakom affären. Jan-Ove har sedan han sålt sin affärskedja engagerat sig i turistbranschen med motormuseum, hotell och restauranger i hamnen. En stad med turistambitioner behöver en väl fungerande golfbana resonerade han.

Nu verkar det som om han fått en efterföljare. När Kalix GK fick ekonomiska problem efter 25 år såldes banan till den lokalt förankrade entreprenören Nils Lundholm och hans bolag Concentus i Kalix AB. Länge fanns uppgifter om att kommunen skulle köpa banan men strax innan fullmäktigemötet hoppade kommunen av. Några dagar presenterades Concentus som ny ägare. Lundholm resonerar på samma sätt som Boll.

”Det är viktigt för Kalix att det finns en golfbana. Och vi gör gärna saker som stärker vår egen bygd”, sa Lundholm till Norrbottens-Kuriren.
När kommunen var spekulant fanns en uppgift om en köpeskilling på 14,5 miljoner kr men så mycket har inte Lundholm betalat.


Återstår att se om fler klubbar med problem följer Motala och Kalix i spåren. Men det troligaste är väl att medlemmarna själva får reda ut ekonomin på egen hand.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"