Fortsätt till huvudinnehåll

Svensk Damtidnings upplagerekord i Vadstena
Det fria ordet kan roa, oroa och förarga. Det är nog första alternativet som gäller för denna 70-talshistoria från Vadstena.

Högsta tjänstemannen i det dåtida Vadstena hade titeln kommunalborgmästare. En lång man, alltid klädd i mörkblå kostym, bländvit skjorta och diskret slips. När han kom klivande Storgatan fram hade han ofta ett hårt rullat paraply i handen. Portföljen var packad med papper. Borgmästaren hade nog många utredningar och promemorior att läsa i aftonlampans sken. Den mannen var inte typen som dunkade folk i ryggen och drog fräckisar.

Han och hans hustru var navet i stans sociala liv. Genom konstnären Aly ben Salem som ofta vistades i Vadstena fick man också kontakt med tunisiska ambassaden. En fest på ambassaden i Stockholm satte fart på stans tidningsförsäljare som fick slut på Svensk Damtidning. Tidningen hade nämligen en bild på kommunalborgmästaren i vild dans med nordafrikansk, lättklädd dansös. Hon var nästan lika avklädd som Josephine Baker i den berömda banandansen. Borgmästaren var inte lika stram som vanligt utan hade lättat på slipsen och blicken fäst i fjärran. O, ständigt dessa ambassadpaparazzis.

Några exemplar såldes innan larmet gick och borgmästaren skickade ut hustrun för att köpa upp alla exemplar. Pressbyrån, Malms, Rådhuskiosken, Wetterheds och Stures kiosk fick besök av en borgmästarhustru med vidöppen portmonnä. Efterfrågan var stor även från vanliga läsare och min sagesman fick i uppgift att beställa fler exemplar av tidningen och ringde till Pressbyråns depå i Norrköping. Föreståndaren var en f d Vadstenabo och han skrattade gott vid påringningen. ”Förstår varför du ringer, men det finns inte ett exemplar att uppbringa. Tyvärr.” Det gick rykten om att folk åkte till Motala för att införskaffa ett exemplar men den uppgiften kan jag inte verifiera.

En ganska banal historia kan tyckas som passerat med en axelryckning idag men Vadstena för 40 år sedan var lite speciellt även med dåtidens mått. Vilken tur för borgmästarn att sociala medier inte existerade på den tiden för då hade bilden varit omöjlig att stoppa.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Inga nyheter är goda nyheter