Fortsätt till huvudinnehåll

Miljönämnden har tummen i ögat på utbildningsnämnden



Har Mjölby kommun inte råd att underhålla sina byggnader? Den tanken slår mig när jag läser protokollet från miljönämndens möte den 26 november.

Då fattade nämnden två likartade beslut. I den första beslutade den att stänga ett klassrum, och delar av en korridor på Dackeskolan sedan miljökontorets tjänstemän avslöjat mögelpåväxt som kan vara hälsovådlig. Till beslutet är fogat ett löpande vite på 30 000 kr per månad.

Det andra beslutet gäller två omklädningsrum med duschutrymmen i Kungshögaskolans gymnastikhall. Här får utbildningsnämnden vårterminen och sommaren på sig för att åtgärda bristerna men till höstterminen 2016 ska det vara klart. Till detta beslut är fogat ett löpande vite på 50 000 kr per månad.

Jag ska inte trötta er med för mycket detaljer för nämndprotokoll är ingen underhållande läsning men båda mögelhärdarna påträffades 2013 och påtalades för utbildningsnämnden. Nya inspektioner, påstötningar, löften om ombyggnad men inget har hänt som tillfredsställt miljöinspektörernas krav. När miljökontoret ställer frågan varför inget hänt blir svaret i båda fallen bristande ekonomi.

På Dackeskolan genomfördes den första inspektionen den 28 november 2013 konstaterades ”avvikande lukt av mögelkaraktär, fuktskador och svartmögel (sal A-010, rum F-013 A och korridor F-002).

Den 13 oktober 2013 gjordes den första inspektionen av Kungshögaskolans gymnastikhall. Miljökontoret fann mögel i omklädningsrum 114 och 121 med duschutrymmen. Förbudet gäller från 15 augusti 2016 och innebär att eleverna inte får vistas i omklädningsrummen.

Hur kan det blir så här? En delförklaring kan ligga i kommunens organisation. Miljönämnden är en myndighetsnämnd och ställer lagstadgade krav på utbildningsnämnden som är verksamhetsutövare. Men formell fastighetsägare är tekniska kontoret (numera teknik- och serviceförvaltningen) vars uppgift är att åtgärda dessa hälsovådliga brister. Sammanfattning: Utbildningsnämnden får klä skott för att tekniska kontoret inte har råd att ta itu med de hälsofarliga bristerna.

Om vi leker med tanken på att Stadshuset drabbats av liknande problem, hur troligt är det då att minst två år förflyter innan åtgärder vidtas? Inte alls.

Den här historien påminner till stor del om skandalen kring förskolan Östergården. Mögel, mögel, mögel.

Miljönämnden är numera gemensam för Mjölby och Boxholm. Intressant för Boxholmspolitikerna att följa hur den interna byken tvättas i grannkommunen.

Nu lägger jag de kommunala protokollen åt sidan och inväntar Helga, en ganska bastant dam med klös i nyporna har jag hört sägas.

Den som i detalj vill följa detta drama kan läsa miljönämndens protokoll 2015-11-26, §117 och 118. Protokollet finns tillgängligt på nätet. Där kan ni också läsa om uteblivna radonmätningar i Normlösa skola.

 
Miljönämnden delar ut ännu en bredsida till utbildningsnämnden och Kungshögaskolan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna