Fortsätt till huvudinnehåll

Spela poker inom familjenNär en lärare i samhällskunskap på Kungshögaskolan ska beskriva en kommuns flerdelade funktioner kan han ta den egna kommunen som åskådningsexempel.

Vi har tidigare läst om hur miljönämnden dömer ut vite (böter) till utbildningsnämnden för dess oförmåga att hålla Kungshögas skolgård rökfri, miljönämndens bötfällande av två mögelskador på Kungshöga- och Dackeskolorna och nu senast (Corren 10/12) att byggnadsnämnden dömer ut 250 000 kr till service- och teknikförvaltningen för att den inte sökt startbesked inför rivningen av två plåthallar i kvarteret Rosenkammaren.

En kommun är som en diversehandel med många olika uppgifter. Vissa nämnder som byggnadsnämnden, socialnämnden och miljönämnden har högre status än andra. De är nämligen myndighetsnämnder som ska utgå från de lagar och regler som gäller för deras verksamhetsområden. De är – om man vill uttrycka sig högtidligt – lagstiftarens förlängda armar i Stadshuset.

Vad är då vitsen med att döma ut böter till kollegerna på andra sidan korridoren undrar den praktiskt lagda. Pengarna stannar i kommunen. Det är som att spela tioörespoker inom familjen. Jo, det är sant men varje nämnd/förvaltning har en egen budget att värna om och varje bot svider i den egna kassalådan. Miljönämnden och byggnadsnämnden gör alltså formellt rätt.

Ändå kan jag tycka att det interna bötfällandet drar ett löjets skimmer över Mjölby kommun. Är inte samordningen och kommunikationerna bättre? Träffas inte tjänstemännen på det interna fiket i ljusgården? Påfallande många ärenden har service- och teknikförvaltningen som måltavla och vad gör kommunledningen åt det? Något att fundera över mellan knäck, julgröt och nyårschampis.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"