Fortsätt till huvudinnehåll

Regionen lägger ner Mjölbyröntgen


I torsdags morse upptäckte jag denna blygsamma annons i Corren. Röntgen i Mjölby läggs ner. Denna röntgen servar fem vårdcentraler i kommunerna Mjölby, Boxholm och Ödeshög. Och nu läggs den ner och inte ett ord till förklaring.
Jag mejlade Regionrådet Christoffer Bernsköld (fint ska det va, i stan ska vi bo) och frågade varför. Du kan läsa hans svar nedan och göra din egen bedömning. (För tydlighetens skull är Bernskölds svar i kursiv stil).

Jag är precis som du lekman när det gäller radiologi, det är Diagnostikcentrum som ansvarar för den verksamheten inom Region Östergötland, du kan kontakta dom via diagnostikcentrum@regionostergotland.se,

 När det gäller ditt intryck av att resurser flyttar från din del av länet så skulle jag vilja beskriva det som att det är mer komplext. Det stämmer att sjukvården ständigt arbetar med att utnyttja de resurser som står till förfogande, oavsett om det är ekonomiska, personella eller andra typer, på mest effektiva sätt för att klara uppdraget att ge alla medborgare vård efter behov. Det kan innebära att vissa delar samlas för att skapa bättre förutsättningar för det samtidigt så pågår en rörelse som innebär att vi som medborgare ska kunna få mer av vårt behov av hälso- och sjukvård tillgodsedda nära, det är bland annat i hemmet men också på tex vårdcentralen. Till det kommer en utveckling med digitalisering och utveckling av e-tjänster som också skapar förutsättningar för bättre möjligheter att få stöd och hjälp från hälso- och sjukvården.     

 När det gäller information rörande denna verksamhetsförändring så blir jag dig tyvärr svaret skyldig på hur det upplägget ser ut, när det kommer till verksamhetsförändringar av denna karaktär så är det ansvarig verksamhet som ansvarar för den planeringen. Självklart ska vi som sjukvårdshuvudman ge information så att det är begripligt varför vi genomför förändringar.

 Med vänliga hälsningar
 Christoffer Bernsköld
Hälso- och sjukvårdsregionråd
Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden”

Eftersom så få Mjölbybor tycks ha sett annonsen lade jag ut den på Mjölbys Facebooksida i morse och fick 37 kommentarer inom några timmar. Alla var förgrymmade på landsting… förlåt Regionens beslut. Ett par kommentatorer påpekade att det inte var längesedan röntgenavdelningen byggdes om och fick nya maskiner. Är detta god hushållning med skattepengar?

Jag tipsade igår mina gamla arbetskamrater på Corren om nedläggningsbeslutet och enligt Karl-Johan Norén kommer en artikel i lördagstidningen. Hoppas den är begripligare än det svar jag fick ovan. Att Hälso- och sjukvårdsnämnden skulle ompröva beslutet är inte särskilt troligt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"