Fortsätt till huvudinnehåll

Ordförande Larssons hemsnickrade sekretessregler



Östra Tollstad är en av 32 kyrkor i pastoratet.

 
Vad försiggår i Folkungabygdens pastorat? I helgen avslöjade SR Östergötland att Leif Larsson, ordförande i kyrkorådet, avtvingat samtliga ledamöter i rådet ett tysthetslöfte. Inget muntligt utan ett skriftligt. Måndag eftermiddag kom svaret från en jurist på Svenska kyrkans arbetsgivareorganisation. Ett sådant dokument är juridiskt värdelöst. Juristen avrådde från utflykter i juridikens utmarker.

Leif Larsson intervjuades också i radion på måndagen. För honom är det självklart att saker som avhandlas i ett kyrkoråd ska stanna inom dess väggar. Han jämförde med sin civila gärning i ett Mjölbyföretag där han ingick i direktionen. För mig är jämförelsen mycket långsökt. ASM Foods har väl föga likheter med styret av en demokratisk institution? Svenska kyrkan har ungefär samma offentlighets- och sekretessregler som statlig och kommunal förvaltning. Offentlighet är huvudregeln och sekretess undantaget och det går inte att skruva till egna sekretessregler som passar ordföranden i en given situation. Ordförande Larsson har inte begripit att han verkar på två spelplaner med olika regler.

Egentligen är jag inte förvånad för jag har under min Mjölbytid träffat en och annan lokalpolitiker med en suddig uppfattning om den grundlagsstadgade meddelarfriheten.

Fallet väcker min nyfikenhet. Vad sägs på kyrkorådets möten som inte tål offentlighetens ljus? Det kan knappast vara allmänt missnöje med det tämligen nybildade storpastoratet som föranleder en så drastisk åtgärd från hr Larssons sida utan något betydligt känsligare.

Så småningom lär väl förlåten skingras och till dess får jag bara konstatera att det var väl tur att ordförande Larsson inte avkrävde ledamöterna något celibatslöfte.

Go kväll kamrater!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och