Fortsätt till huvudinnehåll

Bollar och bokstäver





Journalistmemoarer är en av mig högt prioriterad genre. Därför blev jag glad när Lars Bexbos (Lasse ”Lill-Ucka” Andersson under uppväxtåren) memoarer Händelser längs livsvägen hamnade under mina ögon. Ni som tycker om idrott har säkert sett Lasses byline i Expressen eller GT.

Våra vägar korsades sommaren 1967 på Östgöta-Bladet i Vadstena. Lasse kom dit för att under chefredaktören Hasse Ånells vingar utveckla journalistiken utanför sportens värld. Jag var en nybörjare som efter att ha varit radskrivare ett par år på sporten fick möjlighet till ett sommarvikariat. Lasse var redan då en driven skribent och något av en kändis i Östergötland som bordtennisspelare med landslagsmeriter och lagkamrat med Lennart Odén i MBTK. De hade många hårda duster i det ”världsberömda” ombyggda hönshuset på Bergsätters gård i Motala. Fadern var idrottsprofilen Uno ”Ucka” Andersson i Linköping, därav smeknamnet ”Lill-Ucka.” Efter tiden på ”Bladet” gick Lasse vidare med studier på Journalisthögskolan i Göteborg och jobb på Corren, Dala-Demokraten, Expressens redaktion i Göteborg och GT.

Lasse har skrivit en uppriktig bok om sina 45 år som journalist. Personer som uppträtt ojuste nämns med namn, jodå det finns skitstövlar också bland journalister. Han redovisar också sina tvivel och tillkortakommanden och kämpade tidvis med ett sviktande självförtroende. Han led av flygrädsla under många år vilket försvårade arbetet. Han är ledsen över att så många av hans kolleger gick en för tidig död till mötes genom alltför flitigt umgänge med flaskan. Även vissa spelare i bordtennisens oldboysklasser tog till flaskan för ofta anser han. Förhållandet mellan honom och föräldrarna var inte okomplicerat. Idrotten var familjens enda intresse.

Hans humör var eldfängt. En gång skällde han ut Ulf Adelsohn som ondgjorde sig över domaren efter en match mellan Djurgården och Frölunda i Scandinavium. Den förre moderatledaren blev så paff att han tappade målföret vilket inte var vanligt.

En firad sportjournalist med rader av nyheter och intressanta reportage. Lasse har bevakat OS, fotbolls-VM, Europacuper, hockey-VM och han har träffat nästan alla sportvärdens stora i slutet av förra seklet. Wayne Gretzky, Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Ralf Edström, Ogimura, Laban Arnesson, Franz Beckenbauer, Johan Cruyff, Svennis Eriksson, Tony Richardsson m fl. Inte alla har varit goa gubbar som Glenn och Tobbe.

Som pensionär har han funderat över det personliga förhållandet mellan honom och alla kända idrottsprofiler. ”Då funderade jag aldrig över varför vissa spelare och ledare var trevliga, ställde upp på intervjuer och berättade saker för just mig. Gillade de mig som person eller som journalisten Bexbo som (oftast) skrev positiva artiklar om dem i tidningen? Intressant fråga att dra ett varv i hjärnan på ålderns höst.”

Ett sådant arbetstempo med många resor och obekväma arbetstider kräver sitt offer. Lasse gick in i väggen med diagnosen utmattningsdepression och sjukskrevs ett par månader 1986. Han kallar förhållandet mellan reporter och chefer för honungsfällan. ”Men honungsfällan är farlig. Där smakar allting sött och gott tills du upptäcker att du fastnat i smeten, arbetsgivarens garn. Jag anpassade mig som jag gjorde under uppväxten, eftersom jag inte skaffat mig tillräcklig insikt om hur jag fungerade.”

Den som förutom sport också gillar Göteborg och Göteborgare kan se fram emot några givande timmar med Händelser längs livsvägen. Lasse Bexbo har fler strängar än idrotten på sin lyra.

Lasse bor numera som pensionär på Österlen. Han säger att hans idrottsintresse har minskat med åren. Förutom golfen då förstås.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom