Fortsätt till huvudinnehåll

Östenssons krokiga väg till nya hallen

Östenssons har öppnat sin nya varuhall i Skänninge och köerna ringlade långa i torsdags. Vägen till nya lokaler har varit allt annan än rak för det Motalabaserade livsmedelsföretaget. För att klara ut alla turer måste vi bege oss 20 år tillbaka i tiden. Om man inte har alltför höga anspråk på underhållning är detta en politisk thriller på lokal nivå.

Jag har tagit hjälp av kommunstyrelsens förre ordförande Jörgen Oskarsson(S) att reda ut frågorna. Här följer hans redogörelse.

”1. EMAB erhöll Rosenlundsskolan som dellikvid för Bjälbotullskolan i början på 90-talet. Deras avsikt var att bygga om den till bostäder. Med lågkonjunkturen som följde blev det aldrig aktuellt.

2.  Östenssons etablering var politiskt infekterad. När t.ex. begäran om planändring lämnades in begärde flera tongivande politiker(från alla läger) att skolan skulle byggnadsminnesförklaras.Flera alternativa lägen diskuterades och förkastades.

3. Ett antal gentlemän (som jag minns det, tidigare nostalgiska elever) deltog i debatten. Vi kände ett massivt motstånd.

4.  Det fanns en stämning i Skänninge som odlade motsättningar mot Mjölby och vi (i S-ledningen) ville inte elda under den opinionen, därför blev frågan inte ett vanligt ”voteringsärende”.

5. För att skaffa ett manöverutrymme och i frågan lät vi ett opinionsinstitut göra en undersökning Osäkerhetsmarginal + - 5%. Jag har grävt fram resultatet (avrundat).”

Här följer resultatet av undersökningen.

Bör kommunen tillåta en planändring för en rivning?
För 37 %, emot 53 % och 9 % visste inte.

Vad skall Rosenlundsskolan användas till?
Bostäder 15 %, butik 14 %, kultur- och fritid 24 %, kontor 9 %, ”annat” 4 % och 33 % vet ej

Om inget lämpligt ändamål hittas, vad ska man då göra med fastigheten?
Riva 24 %, stå kvar till lämpligt ändamål hittas 40 %, ”andra lösningar” 18 % och 16 % vet ej

”Utfallet medförde att jag meddelade Gösta Östensson att det saknades politiska förutsättningar att gå vidare med planfrågan,”säger Oskarsson. Vi var liksom Östenssons övertygade om att det var en bra lösning som föreslogs. Jag minns att jag i en magsur kommentar konstaterade att Skänningeborna föredrog historia framför sin utveckling."

Därmed inleddes en 20 år lång Golgatavandring för Motalaföretaget på Östra Kyrkogatan. Jag har bevakat kommunpolitik i många år i Mjölby, Motala, Boxholm, Vadstena och Ödeshög och kan inte påminna mig en liknande historia.

Idag har frågan löst sig med den stora hallen på Tivoliängen. Östenssons har gjort en klassresa från ett källarutrymme till vida vidder på slätten.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Inga nyheter är goda nyheter