Fortsätt till huvudinnehåll

Cirkeln är sluten
En otidsenlig entré?

30-årsjubilerande Mjölby ishall är aktuell igen. Mjölby Hockeys ledare Sten-Åke Lövdahl har skrivit till kommunen och föreslagit att entrén ska byggas om. Den nuvarande är ett arv från den gamla uterinkens dagar och är kall, dragig och opraktisk.

Byggen av stora idrottsanläggningar har alltid varit kontroversiellt i Mjölby. Jag minns att när ishallen byggdes1986 föregicks beslutet av många och långa diskussioner. Min kollega Jan Hylander och jag satte oss kvällen före fullmäktigemötet och ringde runt till de enskilda ledamöterna. Flera var ovana vid journalistfrågor och vägrade svara, andra uppgav lite motvilligt sin åsikt medan några ville vet hur övriga ledamöter röstat! Nåväl vi fick ihop siffror som sedan visade sig stämma bra med voteringssiffrorna i kommunfullmäktige. Kommunalrådet Arne Setterberg besökte nästa hemmamatch och han har väl aldrig blivit så omklappad och omhuldad tidigare.

Om jag minns rätt var de borgerliga partierna emot. Ja, fronterna såg ut ungefär som i diskussionen om simhallen 20 år senare. Moderaterna i Mjölby har alltid sagt nej till investeringar på fritidssidan åtminstone under den tid jag kan överblicka.

Bygget fick ingen bra start. En tisdagseftermiddag rasade takstolarna ihop och Göran Lövgren Bygg fick börja om från början igen. Tilläggas kan att kommunen stod för bygget formellt men att Mjölby Södras många medlemmar lade ner åtskilliga arbetstimmar på bygget. Jag undrar om en sådan ideell arbetsinsats vore möjlig idag. När hallen stod klar fick den namnet BT-rinken för en spottstyver och då fick många för sig att BT Products bekostat hela investeringen. Det retade Janne Hylander och mig och vi kallade anläggningen konsekvent för ”ishallen” i våra texter. En liten protest mot idrottens kommersialisering.

På senare år har ventilation och värme förbättrats och en snygg kafeteria har byggts liksom nya omklädningsrum. Namnet på hallen har skiftat genom åren och den heter numera Toyota Material Handling Arena. På så vis har cirkeln slutits.
 
Många barn har lärt sig åka skridskor här.
                                                  
En annan sak. Bygdens ledande tidning fick äntligen tummen ur och skrev idag om beslutet att lägga ner röntgenavdelningen i Mjölby den 24 februari. En traditionell nyhetsartikel där enbart cheferna på Regionen (landstinget) får uttala sig. Den speglar ingenting av den ilska och vanmakt som syntes på Facebook när jag lade ut annonsen i går morse. Hittills (lördag fm) har jag räknat in 53 kritiska kommentarer. Lite tråkigt att nyhetsjournalistiken inte är tuffare och rakare. Jag läser på FB att regionrådet Christoffer Bernsköld träffade partivänner i Mjölby i fredags. Från det hållet riskerar han ingen kritik.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"