Fortsätt till huvudinnehåll

Cirkeln är sluten




En otidsenlig entré?

30-årsjubilerande Mjölby ishall är aktuell igen. Mjölby Hockeys ledare Sten-Åke Lövdahl har skrivit till kommunen och föreslagit att entrén ska byggas om. Den nuvarande är ett arv från den gamla uterinkens dagar och är kall, dragig och opraktisk.

Byggen av stora idrottsanläggningar har alltid varit kontroversiellt i Mjölby. Jag minns att när ishallen byggdes1986 föregicks beslutet av många och långa diskussioner. Min kollega Jan Hylander och jag satte oss kvällen före fullmäktigemötet och ringde runt till de enskilda ledamöterna. Flera var ovana vid journalistfrågor och vägrade svara, andra uppgav lite motvilligt sin åsikt medan några ville vet hur övriga ledamöter röstat! Nåväl vi fick ihop siffror som sedan visade sig stämma bra med voteringssiffrorna i kommunfullmäktige. Kommunalrådet Arne Setterberg besökte nästa hemmamatch och han har väl aldrig blivit så omklappad och omhuldad tidigare.

Om jag minns rätt var de borgerliga partierna emot. Ja, fronterna såg ut ungefär som i diskussionen om simhallen 20 år senare. Moderaterna i Mjölby har alltid sagt nej till investeringar på fritidssidan åtminstone under den tid jag kan överblicka.

Bygget fick ingen bra start. En tisdagseftermiddag rasade takstolarna ihop och Göran Lövgren Bygg fick börja om från början igen. Tilläggas kan att kommunen stod för bygget formellt men att Mjölby Södras många medlemmar lade ner åtskilliga arbetstimmar på bygget. Jag undrar om en sådan ideell arbetsinsats vore möjlig idag. När hallen stod klar fick den namnet BT-rinken för en spottstyver och då fick många för sig att BT Products bekostat hela investeringen. Det retade Janne Hylander och mig och vi kallade anläggningen konsekvent för ”ishallen” i våra texter. En liten protest mot idrottens kommersialisering.

På senare år har ventilation och värme förbättrats och en snygg kafeteria har byggts liksom nya omklädningsrum. Namnet på hallen har skiftat genom åren och den heter numera Toyota Material Handling Arena. På så vis har cirkeln slutits.
 
Många barn har lärt sig åka skridskor här.
                                                  
En annan sak. Bygdens ledande tidning fick äntligen tummen ur och skrev idag om beslutet att lägga ner röntgenavdelningen i Mjölby den 24 februari. En traditionell nyhetsartikel där enbart cheferna på Regionen (landstinget) får uttala sig. Den speglar ingenting av den ilska och vanmakt som syntes på Facebook när jag lade ut annonsen i går morse. Hittills (lördag fm) har jag räknat in 53 kritiska kommentarer. Lite tråkigt att nyhetsjournalistiken inte är tuffare och rakare. Jag läser på FB att regionrådet Christoffer Bernsköld träffade partivänner i Mjölby i fredags. Från det hållet riskerar han ingen kritik.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och