Fortsätt till huvudinnehåll

Kossor på Omberg och svarta rubrikerSom vanligt slog jag på Text-TV i fredags morse. ”Mjältbrand upptäckt i Karlskoga” löd en rubrik. Ytterligare ett fall av mjältbrand tänkte jag innan jag fortsatte läsa. Omedelbart stod det klart för mig att det var samma kor som under flera dagar dominerat nyhetsflödet i Östergötlands största tidning.

Det började med att ett antal köttdjur från Alvastra Kungsgård fått nya betesmarker på Omberg. Detta beskrevs som en win-winsituation för både djurägaren och markägaren, statliga Sveaskog. Djurens ägare fick tillgång till gott bete och staten fick hjälp att hålla markerna fria från sly. Artikeln fick ett stort utrymme med bild på förstasidan.

Dagen efter innebar ett annat ljud i koskällan. Tre djur hade dött i mjältbrand och turister och fotvandrare berättade att de var rädda för att drabbas. Mjältbrand låter dramatiskt men flera experter berättade att människor inte drabbas av sjukdomen. De åtta personer som varit i kontakt med kadavren har fått penicillin i förebyggande syfte. Detta meddelades vid en välbesökt informationsträff i Riddarsalen i Ödeshög i torsdags kväll.

Corren slog på stort i två nummer men glömde uppenbarligen att informera Tidningarnas Telegrambyrå för de döda korna blev ingen riksnyhet förrän SVT i Örebro fick reda på det via destruktionsanläggningen i Karlskoga, vilket alltså resulterade i en felaktig rubrik på Text-TV. Nyheter kan ta sig fram på slingriga vägar ibland.

Samtidigt är jag glad över att leva i ett land där myndigheterna gör en massiv informationsinsats för att redogöra för omständigheterna kring tre djurs död. I Frankrike och Turkiet har man betydligt allvarligare problem att fundera över i dessa dagar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Inga nyheter är goda nyheter