Fortsätt till huvudinnehåll

Vilken status har OS-golfen?Golfen är lika populär som den var i slutet av 1980-talet då det byggdes nya banor på löpande band. Anledningen är naturligtvis Henrik Stensons vinst i British Open och framförallt sättet han vann på. Även idrottsintresserade utöver kretsen av inbitna golfare rycks med. Förbundet gnuggar händerna och hoppas på en rusning till golfbanorna av unga bolltalanger.

I nästa månad börjar OS och givetvis är Stenson en av favoriterna på herrsidan. Anna Nordqvist, tvåa i US Open för någon vecka sedan, har goda vinstchanser i damklassen. Men vilken status har golfen i OS?

Tobias Bergman tar upp frågan i senaste numret av Svensk Golf. Han är chefredaktör på tidningen och har alltid intressanta synpunkter. Han konstaterar att alla spelare inte har en positiv inställning till OS-golfen.

Han åt middag häromveckan med en av våra största spelare genom tiderna – anonym förstås – och lagom till desserten kom samtalet att handla om OS.

”Det finns tio tävlingar jag hellre skulle vinna, sa spelaren plötsligt. Jag lägger den på samma nivå som PGA-mästerskapen på Wentworth. Det verkar vara mycket viktigare för er andra runt spelet. För oss spelare är inte OS stort”.

Därmed kommer diffust motiverade avhopp från stjärnor som Jason Day, Rory McIllroy, Adam Scott, Shane Lowry och Louis Oosthuizen i en annan dager, konstaterar Bergman. Prispengar, historik, rankingpoäng och kvalitet på startfältet väger tyngre.

Ikonen Göran Zachrisson behandlar ämnet i samma tidning. Även han har vissa tvivel på turneringens status. När golf och OS började diskuteras på allvar för några år sedan skedde det på initiativ från den internationella olympiska kommittén. IOK var ute efter Tiger Woods, vid den tidpunkten världens mest omtalade idrottsman. Internationella kommittén var road av den uppmärksamhet Tiger kunde skapa vilket skulle öka intäkterna från tv-bolagen. Olympisk idrott är big business. Men Tiger är ute ur bilden nu och lär knappast komma tillbaka till gammal god form. Alla epoker har ett slut.

Stensons vinst i BO var naturligtvis mycket glädjande och jag hade svårt att sitta still under de avslutande hålen. Men den hade en liten negativ effekt på det lokala planet. Det var väl inte många som noterade att Landeryd vann lag-SM på Barsebäck samma helg. Correns nyhetsartikel var tunn och missade den journalistiska poängen att Mjölbysonen Gustav Adell vunnit två lag-SM med två olika Linköpingsklubbar inom loppet av några år. Bad timing?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Inga nyheter är goda nyheter