Fortsätt till huvudinnehåll

Vilken status har OS-golfen?



Golfen är lika populär som den var i slutet av 1980-talet då det byggdes nya banor på löpande band. Anledningen är naturligtvis Henrik Stensons vinst i British Open och framförallt sättet han vann på. Även idrottsintresserade utöver kretsen av inbitna golfare rycks med. Förbundet gnuggar händerna och hoppas på en rusning till golfbanorna av unga bolltalanger.

I nästa månad börjar OS och givetvis är Stenson en av favoriterna på herrsidan. Anna Nordqvist, tvåa i US Open för någon vecka sedan, har goda vinstchanser i damklassen. Men vilken status har golfen i OS?

Tobias Bergman tar upp frågan i senaste numret av Svensk Golf. Han är chefredaktör på tidningen och har alltid intressanta synpunkter. Han konstaterar att alla spelare inte har en positiv inställning till OS-golfen.

Han åt middag häromveckan med en av våra största spelare genom tiderna – anonym förstås – och lagom till desserten kom samtalet att handla om OS.

”Det finns tio tävlingar jag hellre skulle vinna, sa spelaren plötsligt. Jag lägger den på samma nivå som PGA-mästerskapen på Wentworth. Det verkar vara mycket viktigare för er andra runt spelet. För oss spelare är inte OS stort”.

Därmed kommer diffust motiverade avhopp från stjärnor som Jason Day, Rory McIllroy, Adam Scott, Shane Lowry och Louis Oosthuizen i en annan dager, konstaterar Bergman. Prispengar, historik, rankingpoäng och kvalitet på startfältet väger tyngre.

Ikonen Göran Zachrisson behandlar ämnet i samma tidning. Även han har vissa tvivel på turneringens status. När golf och OS började diskuteras på allvar för några år sedan skedde det på initiativ från den internationella olympiska kommittén. IOK var ute efter Tiger Woods, vid den tidpunkten världens mest omtalade idrottsman. Internationella kommittén var road av den uppmärksamhet Tiger kunde skapa vilket skulle öka intäkterna från tv-bolagen. Olympisk idrott är big business. Men Tiger är ute ur bilden nu och lär knappast komma tillbaka till gammal god form. Alla epoker har ett slut.

Stensons vinst i BO var naturligtvis mycket glädjande och jag hade svårt att sitta still under de avslutande hålen. Men den hade en liten negativ effekt på det lokala planet. Det var väl inte många som noterade att Landeryd vann lag-SM på Barsebäck samma helg. Correns nyhetsartikel var tunn och missade den journalistiska poängen att Mjölbysonen Gustav Adell vunnit två lag-SM med två olika Linköpingsklubbar inom loppet av några år. Bad timing?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom