Fortsätt till huvudinnehåll

Var landar dokusåpan?




Var landar dokusåpan i Vadstena? Ännu ett kungaoffer eller två partier som blänger under lugg på varandra vid framtida fullmäktigemöten?

Ni har väl hängt med i svängarna? Socialdemokraterna, som är det största partiet, vill göra sig av med kommundirektören Tommy Nilsson som suttit mindre än ett år på posten. Orsaken är att Nilssons anställt sin hustru som något slags kompetensförsörjningskonsult (rubrikvänligt ord) för 65 000 kr i månaden. Bollen över till Konsensus, som innehar posten som kommunstyrelsens ordförande, vilka i söndags hade ett möte där man kom fram till att Nilsson var värd partiets stöd. Därmed stångas två koalitionspartners panna mot panna i ringens mitt.

Vilka motiv som styr partiernas ställningstaganden är omöjligt för en utomstående att bedöma. Idag hålls ett möte i kommunstyrelsen men det är oklart om personstriden kring Nilsson behandlas där.

Dagens bråk måste vara ett streck i räkningen för Konsensus som kom från ingenstans och lade beslag på drygt 26 procent vid 2014 års val. Mats Wahrén uttalade höga ambitioner och poängterade främst ett ökat bostadsbyggande med målet att nå 10 000 invånare inom några år. Annars är risken stor att Vadstena slukas av jätten Gluff-Gluff i norr. Det angelägna arbetet tappar tempo om politikerna ska sysselsätta sig med destruktiva personstrider. Sen är det värt att påminna att valet ligger bara ett år bort.

Varför bryr jag mig egentligen? Det är 37 år sedan jag flyttade från Vadstena. Det finns bara ett svar. Jag är yrkesskadad.


Nu över till något helt annat. Nordea Masters har fått en riktigt krydda i år med Henrik Stenson på hemmabanan och en Alexander Norén i kanonform. Arrangörerna toppar anrättningen med att låta svenskarna gå i samma boll som Mastersvinnaren Sergio Garcia de två första dagarna. Upplagt för publikinvasion på Barsebäck. Visst är det fantastiskt att vi har två svenskar som är rankade bland världens tio bästa?

Stenson har aldrig vunnit Masters trots att Barsebäck är den bana han vuxit upp på. En orsak är troligen att hans många åtaganden vid sidan av – medier, sponsorer och ryggdunkare i största allmänhet – gjort det omöjligt för honom att koncentrera sig på spelet till hundra procent.

Barsebäck är ljuvligt att besöka sommartid. Jag har spelat den tre gånger och två gånger var det höststorm. För mig var det bara att plocka upp bollen i motvinden på sjöhålen utmed Öresund. Sen var det en annan femma att spela hålen längre upp emot E 6 där tallskogen ger lä.

Här såg jag Nick Faldo och Joakim Haeggman vinna i början av 1990-talet och det var en idrottsupplevelse i klass med Sverige-Frankrike på Råsunda 1969 när Ove Kindvall gjorde två mål. Faldo var magnifik när han korsade fairways med långa kliv. Det var intressant att se hans 45 minuter långa omsorgsfulla uppvärmning. Faldo var en perfektionist.

Speldatum överraskade mig lite annars hade jag nog bokat in ett besök. Tidigare år hade Masters spelats i juli veckan efter British Open. Men SVT sänder alla fyra dagarna. Godis för alla sorters golfare.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.