Fortsätt till huvudinnehåll

Vem får gå, vem sitter kvar?




Vadstena är intagande så här års. Försommarväxtligheten och förväntningarna på den kommande turistinvasionen. Solens glans i den imposanta slottsfasaden etc. Själv tröttnar jag aldrig på strandpromenaden från Hamnparken till Klosterhotellet.

Men vad pågår bakom kulisserna i kommunhuset? En relativt nyanställd kommundirektör som är hårt trängd av det ena majoritetspartiet, socialdemokraterna, efter att ha gjort misstaget att anställa sin hustru som något slags HR-konsult på deltid för 65 000 kr i månaden. S vill helt enkelt att kommundirektör Tommy Nilsson lämnar in nycklarna och går.
 
En eller flera tidningsartiklar förmår mest skrapa på ytan, den hela sanningen kommer sällan fram. Min teori är att Socialdemokraterna tycker att Tommy Nilsson är olämplig för uppdraget och att man tar tillfället i akt att sparka honom när han gjorde tabben att anställda hustrun (lär dom sig aldrig?) Eller att partiet gjort andra taktiska överväganden inför valet om drygt ett år.

Nilssons framtid avgörs av det andra majoritetspartiet, Konsensus, det parti som innehar posten som kommunstyrelsens ordförande i Mats Wahrén. Den senare håller sig undan MVT:s ihärdiga reporter Lina Handberg och skickar fram parhästen Bengt O Peterson. Petersons uttalanden skapar ingen klarhet men vi läsare får klart för oss att ett medlemsmöte ska hållas på söndag. Kanske använder Wahrén respiten för att fundera över vilken position han ska inta. Frågan är om den gamla Wasabacken Wahrén är beredd att täcka slagskott från blå för kommundirrens skull?

Hur ska det sluta? Det finns två alternativ: antingen spricker majoriteten efter tre år eller annars går Tommy Nilsson hem efter ”a golden handshake” i den storleksordning topptjänstemännen i grannkommunen fått. Jag tippar att det är över 50 procents sannolikhet för det senare alternativet. Det är inte troligt att en kommunchef sitter kvar om det största partiet i kommunfullmäktige (26,68 procent i valet) klart och tydligt sagt att kommundirektören saknar deras förtroende.

En sak i denna historia lämnar en fadd smak i munnen på mig. Det är kommundirektörens uttalande att ingen tjänsteman kommer att uttala sig för medierna. Jag finner det märkligt att en topptjänsteman har så liten respekt för den grundlagsskyddade rätten att kontakta massmedierna öppet eller anonymt.

I början av nästa vecka skingras dimmorna och kommunens alla affärsmän är åter redo att ta emot turisterna.

Så här är styrkeförhållandena i kommunfullmäktige. Totalt 35 mandat varav Socialdemokraterna har tio (26,68 procent), Konsensus har 9 (26,31 procent). Moderaterna är tredje största parti med sju mandat.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom