Fortsätt till huvudinnehåll

Vem får gå, vem sitter kvar?




Vadstena är intagande så här års. Försommarväxtligheten och förväntningarna på den kommande turistinvasionen. Solens glans i den imposanta slottsfasaden etc. Själv tröttnar jag aldrig på strandpromenaden från Hamnparken till Klosterhotellet.

Men vad pågår bakom kulisserna i kommunhuset? En relativt nyanställd kommundirektör som är hårt trängd av det ena majoritetspartiet, socialdemokraterna, efter att ha gjort misstaget att anställa sin hustru som något slags HR-konsult på deltid för 65 000 kr i månaden. S vill helt enkelt att kommundirektör Tommy Nilsson lämnar in nycklarna och går.
 
En eller flera tidningsartiklar förmår mest skrapa på ytan, den hela sanningen kommer sällan fram. Min teori är att Socialdemokraterna tycker att Tommy Nilsson är olämplig för uppdraget och att man tar tillfället i akt att sparka honom när han gjorde tabben att anställda hustrun (lär dom sig aldrig?) Eller att partiet gjort andra taktiska överväganden inför valet om drygt ett år.

Nilssons framtid avgörs av det andra majoritetspartiet, Konsensus, det parti som innehar posten som kommunstyrelsens ordförande i Mats Wahrén. Den senare håller sig undan MVT:s ihärdiga reporter Lina Handberg och skickar fram parhästen Bengt O Peterson. Petersons uttalanden skapar ingen klarhet men vi läsare får klart för oss att ett medlemsmöte ska hållas på söndag. Kanske använder Wahrén respiten för att fundera över vilken position han ska inta. Frågan är om den gamla Wasabacken Wahrén är beredd att täcka slagskott från blå för kommundirrens skull?

Hur ska det sluta? Det finns två alternativ: antingen spricker majoriteten efter tre år eller annars går Tommy Nilsson hem efter ”a golden handshake” i den storleksordning topptjänstemännen i grannkommunen fått. Jag tippar att det är över 50 procents sannolikhet för det senare alternativet. Det är inte troligt att en kommunchef sitter kvar om det största partiet i kommunfullmäktige (26,68 procent i valet) klart och tydligt sagt att kommundirektören saknar deras förtroende.

En sak i denna historia lämnar en fadd smak i munnen på mig. Det är kommundirektörens uttalande att ingen tjänsteman kommer att uttala sig för medierna. Jag finner det märkligt att en topptjänsteman har så liten respekt för den grundlagsskyddade rätten att kontakta massmedierna öppet eller anonymt.

I början av nästa vecka skingras dimmorna och kommunens alla affärsmän är åter redo att ta emot turisterna.

Så här är styrkeförhållandena i kommunfullmäktige. Totalt 35 mandat varav Socialdemokraterna har tio (26,68 procent), Konsensus har 9 (26,31 procent). Moderaterna är tredje största parti med sju mandat.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Gallerians problem är inte unika