Fortsätt till huvudinnehåll

Inte bara Mjölby




Ta en titt på bilden ovan. Är det sista gången du ser kooperationens logga i Mjölby?
Det var i mitten av januari när nyheten spreds att Coop Extra lägger ner i Mjölby. Sex års olönsam handel var tillräckligt. De nya, fina lokalerna från 2011 överläts till Willys som flyttade ut från Galleria Kvarnen.

Beskedet väckte uppståndelse då kooperationen tidigare haft en stark anknytning till Mjölby genom ägandet av stans största privata arbetsgivare BT Products (numera Toyota). Men rörelsens misslyckande är inte något lokalt fenomen isolerat till Mjölby utan en trend i hela landet. Kooperationens kräftgång från att vara marknadsledande på 70-talet till dagens position beskrivs ingående i tidskriften Fokus.

Coop Sverige har varit en förlustmaskin de senaste 20 åren. Resultatutvecklingen påminner om en val som kommer upp emellanåt för snappa luft men som mesta tiden befinner sig under ytan. Fleråriga djupdykningar med enorma förluster har avbrutits av enstaka år med blygsamma vinster. Läser man verksamhetsberättelserna för de fåtaliga vinståren hävdar de att utvecklingen har vänt och verksamheten ”står väl rustad för framtiden”. När det gäller grenen optimistiska floskler är koncerndirrar nästan lika duktiga som fotbollstränare.

Ett exempel är år 2010 när KF:s dåvarande vd Lars Idermark påstod just detta. Istället vände resultatet kraftigt neråt och 2011-2013 ledde till en nära döden-upplevelse för den svenska kooperationen.

Man kan tro att kooperationen är en föråldrad affärsmodell men kollegerna i Norge, Danmark och Finland är marknadsledande. I Norge köpte Coop Norge ut Icas blödande verksamhet.

Vad är förklaringen? Jo, enligt Fokus har högsta ledningen gjort en rad missgrepp. Den lokala och regionala förankringen har upphört och lönsamma stormarknader i tätorternas utkanter har övergivits. Plus konkurrens från främst Ica som idag är marknadsledande i Sverige. Många Ica-handlare tjänar grova pengar.

Allt detta behöver inte bekymra de lokala konsumenterna. De funderar nog mera över vad som ska hända i Willys övergivna lokaler i gallerian. De stora plåtjalusierna dominerar blickfånget och gör ingen besökare glad.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och