Fortsätt till huvudinnehåll

Börsraset som skakade nationenEn vecka före jul kom den finansiella bomben som skakade den julshoppande nationen. Hennes & Mauritz försäljning har planat ut och börskursen tappade 13 procent och 70 miljarder försvann. Bolaget lägger ner fler butiker än öppnar nya. Det anses allvarligt eftersom H & M är en så kallad folkaktie som vanliga människor sparar i direkt eller indirekt. Våra största pensionsfonder har placerat miljarder i klädjätten.

Största ägaren är Stefan Persson, styrelseordförande i H & M, med familj som sitter på 40 procent av kapitalet i bolaget. Värdet på deras tillgångar har krympt med 20 miljarder kronor under fredagen. En tröst kan vara att aktierna de äger fortfarande är värda cirka 112 miljarder kronor.

Ingenting är längre som förut. Nationer, politiska dynastier och koncerner försvinner och ersätts av nya stjärnor. Sovjetunionen levde i drygt 70 år innan järnridån föll, Tredje Riket höll 13 år, Romarriket föll efter c:a 1 300 år (Östromerska riket föll först 1453). Brittiska imperiet varade från 1600-tal till 1900-tal.

Den amerikanska bilindustrin är hopplöst på efterkälken och styrs väl från Japan. Om någon påstått för 40 år sedan att japanska och koreanska bilar idag dominerar på svenska vägar hade vederbörande fått enkel biljett till BS i Vadstena. Saabs öde känner vi alltför väl och epilogen sattes i Trollhättans tingsrätt. Men inget matchar Kreugers död på 30-talet i dramatik.

De starka oljebolagen – De sju systrarna – var oövervinnliga på 1970-talet men är på tillbakagång och ingen växeltelefonist byter arbetsplats från Grulf till Trexaco. Ericson skapar svarta rubriker efter varje kvartalsrapport och byter direktörer i samma tempo.

Svenska dagstidningars resa från vinstmaskiner till röda siffror på sista bokslutsraden är för smärtsam för att påminnas om här. Den resan tog cirka tio år.

Men ingen regel utan undantag. Vi tittar på den engelska ligan. Det är samma klubbar som toppar ligan idag som på 1920-talet: Chelsea, Tottenham, Arsenal, Liverpool och Manchester United medan 20-talet världsledande företag är borta ur bilden. Fast inget slår katolska kyrkan. Still going strong i 2000 år.

Ingenting är längre som förut men en sak är säker. Om H & M rasar ner i den finansiella gärdsgårdsserien lär inte Stefan Persson hamna på ålderdomshem i Traneberg utan fortsätter käka gåslever på sitt brittiska gods.

Med dessa rader passar jag på att önska läsarna God jul och Gott nytt år. Om den kommande helgen inte förpassar mig i paltkoma finns det risk att jag återkommer. Ni äro förvarnade.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står