Fortsätt till huvudinnehåll

Börsraset som skakade nationenEn vecka före jul kom den finansiella bomben som skakade den julshoppande nationen. Hennes & Mauritz försäljning har planat ut och börskursen tappade 13 procent och 70 miljarder försvann. Bolaget lägger ner fler butiker än öppnar nya. Det anses allvarligt eftersom H & M är en så kallad folkaktie som vanliga människor sparar i direkt eller indirekt. Våra största pensionsfonder har placerat miljarder i klädjätten.

Största ägaren är Stefan Persson, styrelseordförande i H & M, med familj som sitter på 40 procent av kapitalet i bolaget. Värdet på deras tillgångar har krympt med 20 miljarder kronor under fredagen. En tröst kan vara att aktierna de äger fortfarande är värda cirka 112 miljarder kronor.

Ingenting är längre som förut. Nationer, politiska dynastier och koncerner försvinner och ersätts av nya stjärnor. Sovjetunionen levde i drygt 70 år innan järnridån föll, Tredje Riket höll 13 år, Romarriket föll efter c:a 1 300 år (Östromerska riket föll först 1453). Brittiska imperiet varade från 1600-tal till 1900-tal.

Den amerikanska bilindustrin är hopplöst på efterkälken och styrs väl från Japan. Om någon påstått för 40 år sedan att japanska och koreanska bilar idag dominerar på svenska vägar hade vederbörande fått enkel biljett till BS i Vadstena. Saabs öde känner vi alltför väl och epilogen sattes i Trollhättans tingsrätt. Men inget matchar Kreugers död på 30-talet i dramatik.

De starka oljebolagen – De sju systrarna – var oövervinnliga på 1970-talet men är på tillbakagång och ingen växeltelefonist byter arbetsplats från Grulf till Trexaco. Ericson skapar svarta rubriker efter varje kvartalsrapport och byter direktörer i samma tempo.

Svenska dagstidningars resa från vinstmaskiner till röda siffror på sista bokslutsraden är för smärtsam för att påminnas om här. Den resan tog cirka tio år.

Men ingen regel utan undantag. Vi tittar på den engelska ligan. Det är samma klubbar som toppar ligan idag som på 1920-talet: Chelsea, Tottenham, Arsenal, Liverpool och Manchester United medan 20-talet världsledande företag är borta ur bilden. Fast inget slår katolska kyrkan. Still going strong i 2000 år.

Ingenting är längre som förut men en sak är säker. Om H & M rasar ner i den finansiella gärdsgårdsserien lär inte Stefan Persson hamna på ålderdomshem i Traneberg utan fortsätter käka gåslever på sitt brittiska gods.

Med dessa rader passar jag på att önska läsarna God jul och Gott nytt år. Om den kommande helgen inte förpassar mig i paltkoma finns det risk att jag återkommer. Ni äro förvarnade.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.