Fortsätt till huvudinnehåll

"Galleria Kvarnen finns i periferin"
Arga och besvikna köpmän, förbryllade konsumenter och en frånvarande och likgiltig fastighetsägare. Galleria Kvarnen är ingen harmonisk handelsplats idag.

När man som Jonny Bertholdsson, chef på Dressmann, haft ett stort 70 kvm stort plåtjalusi framför näsan i åtta månader kan man förstå om han tar saken i egna händer och författar en skrivelse med adress Mjölby kommun. Jonny har samlat drygt 30 namnunderskrifter bland kollegerna i och utanför gallerian.

Köpmännen är besvikna på hur fastigheten sköts och framförallt på de tomma ytorna sedan Willys lämnade i våras. Ingen har nämnt några siffror men man behöver inte vara detaljhandelsspecialist för att räkna ut att omsättningen sjunkit sedan Willys lämnade för nya lokaler på andra sidan parkeringen. Jag känner inte till någon liknande kommersiell inrättning där en livsmedelsaffär saknas, d v s som garanterar en daglig ström av besökare.

Affärsidkarna slår i skrivelsen fast att fastighetsägaren saknar lokal förankring eller kunskap om Mjölbys utveckling i dagsläget. ”Galleria Kvarnen är något som finns i periferin”.

Frågan engagerar Mjölbyborna. Man och man emellan frågar sig om det blir några nya hyresgäster och i så fall vilka. Män i min ålder drömmer om Clas Ohlson eller Biltema. Men månaderna går och inget händer.

Olika uppgifter florerar om att fler butiker är på väg att slå igen. För en utomstående är det möjlighet att bedöma vilken substans ryktena har. Från fastighetsägaren med det ståtliga namnet Cromwell Property Group hörs ingenting. Vad händer om en stor aktör som Systembolaget söker sig andra lokaler på stan?

Jag var i förra veckan i kontakt med kommunens näringslivschef Claes Jonasson. Han skriver så här efter att ha påpekat att kommunen inte äger frågan eftersom det är en privat fastighetsägare.

Vi har under de senaste 18 månaderna försökt att få till en dialog och försöka hjälpa/stötta dom i att få in nya hyresgäster men de har varit ganska tydliga med att de klarar sig själva. Men vi har inte gett upp och jobbar vidare med en långsiktig lösning. Centrumhandeln är extremt viktig för kommunen”, slår Claes fast.

Är kommunen den riddare på vit springare som galopperar in och löser alla problem under Kvarnens tak? Brevskrivarna begär inte att kommunen ska köpa fastigheten utan att arbeta för att en lokal ägare med framtidsperspektiv och lokalkännedom tar över. En väl fungerande centrumhandel är viktig när Mjölby växer.

Vilken är kommunens inställning? Jag mejlade kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby(s). Här är hennes svar.

Vi har styrelsemöte ikväll (måndag) och kommer ta upp frågan. Vi följer gallerian och oroar oss över utvecklingen. Vi är ju en expansiv kommun och att ha ett levande köpcentrum är en jätteviktig fråga.”

Mer konkret än så är inte Cecilia och man kan nog inte begära mer i ett så tidigt skede.

Det har blåst snålt kring bygget förr. I slutet av 1980-talet, långt innan ombyggnaden, döptes källarvåningen till Tystnaden vilket irriterade Köpmannaföreningens dåvarande ordförande mycket. Jag antar att diskussionen fortsätter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp