Fortsätt till huvudinnehåll

"Galleria Kvarnen finns i periferin"
Arga och besvikna köpmän, förbryllade konsumenter och en frånvarande och likgiltig fastighetsägare. Galleria Kvarnen är ingen harmonisk handelsplats idag.

När man som Jonny Bertholdsson, chef på Dressmann, haft ett stort 70 kvm stort plåtjalusi framför näsan i åtta månader kan man förstå om han tar saken i egna händer och författar en skrivelse med adress Mjölby kommun. Jonny har samlat drygt 30 namnunderskrifter bland kollegerna i och utanför gallerian.

Köpmännen är besvikna på hur fastigheten sköts och framförallt på de tomma ytorna sedan Willys lämnade i våras. Ingen har nämnt några siffror men man behöver inte vara detaljhandelsspecialist för att räkna ut att omsättningen sjunkit sedan Willys lämnade för nya lokaler på andra sidan parkeringen. Jag känner inte till någon liknande kommersiell inrättning där en livsmedelsaffär saknas, d v s som garanterar en daglig ström av besökare.

Affärsidkarna slår i skrivelsen fast att fastighetsägaren saknar lokal förankring eller kunskap om Mjölbys utveckling i dagsläget. ”Galleria Kvarnen är något som finns i periferin”.

Frågan engagerar Mjölbyborna. Man och man emellan frågar sig om det blir några nya hyresgäster och i så fall vilka. Män i min ålder drömmer om Clas Ohlson eller Biltema. Men månaderna går och inget händer.

Olika uppgifter florerar om att fler butiker är på väg att slå igen. För en utomstående är det möjlighet att bedöma vilken substans ryktena har. Från fastighetsägaren med det ståtliga namnet Cromwell Property Group hörs ingenting. Vad händer om en stor aktör som Systembolaget söker sig andra lokaler på stan?

Jag var i förra veckan i kontakt med kommunens näringslivschef Claes Jonasson. Han skriver så här efter att ha påpekat att kommunen inte äger frågan eftersom det är en privat fastighetsägare.

Vi har under de senaste 18 månaderna försökt att få till en dialog och försöka hjälpa/stötta dom i att få in nya hyresgäster men de har varit ganska tydliga med att de klarar sig själva. Men vi har inte gett upp och jobbar vidare med en långsiktig lösning. Centrumhandeln är extremt viktig för kommunen”, slår Claes fast.

Är kommunen den riddare på vit springare som galopperar in och löser alla problem under Kvarnens tak? Brevskrivarna begär inte att kommunen ska köpa fastigheten utan att arbeta för att en lokal ägare med framtidsperspektiv och lokalkännedom tar över. En väl fungerande centrumhandel är viktig när Mjölby växer.

Vilken är kommunens inställning? Jag mejlade kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby(s). Här är hennes svar.

Vi har styrelsemöte ikväll (måndag) och kommer ta upp frågan. Vi följer gallerian och oroar oss över utvecklingen. Vi är ju en expansiv kommun och att ha ett levande köpcentrum är en jätteviktig fråga.”

Mer konkret än så är inte Cecilia och man kan nog inte begära mer i ett så tidigt skede.

Det har blåst snålt kring bygget förr. I slutet av 1980-talet, långt innan ombyggnaden, döptes källarvåningen till Tystnaden vilket irriterade Köpmannaföreningens dåvarande ordförande mycket. Jag antar att diskussionen fortsätter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.