Fortsätt till huvudinnehåll

En guldfisk i plocken


Ni som regelbundet följt min blogg under åren vet att idrottsarenors namnbyten varit ett återkommande tema. Nu är det dags igen. Mjölby Hockey har sålt namnet på kommunens ishall till ProTrain – ett företag i Mjölby som utbildar lokförare och förr gick under namnet SJ-skolan.

Den nya namnsponsorn presenterades vid ett direktsänt event (Corren) på pånyttfödda Skänninge Statt igår. Avtalet gäller över fem år och ersätter Toyota Material Handling Arena. När Correns reporter ställde den givna frågan om vad avtalet kostar fick han svaret att det är en sak som stannar mellan avtalets parter. Ganska symptomatiskt vid sådana här tillfällen. Idrotten vill gärna ha samhällets stöd men mörkar alltid siffrorna när näringslivet är inblandat.

Hur som helst är bidraget välkommet. En idrottsförening behöver både topp och bredd för en framgångsrik existens. Smågrabbarna behöver ett framgångsrikt representationslag som förebild. Vi får hoppas att bidraget är större än de 40 000 kronor som BT betalade när hallen var ny i slutet av 1980-talet. ProTrain Arena heter det alltså de närmaste fem åren men jag tror att Mjölbyborna säger ishallen som vanligt.

Låt mig bara understryka att Toyota inte har inhöstat några popularitetspoäng i Mjölby genom sin njugga inställning till idrotten.

Fotnot: ProTrain är en koncern men det rörelsedrivande bolaget heter ProTrain Utbildning AB. 2017 års bokslut: Omsättning 13 miljoner kr. resultat efter finansnetto 3 miljoner, kassalikviditet 342 procent och soliditet 71 procent. Verkar som MHC fångat in en guldfisk i plockhandsken.
                                                    *

Över till en helt annan sak. Den framgångsrike affärsmannen Gösta Östensson har avlidit i en ålder av 90 år. Han började med två tomma händer och byggde upp en hel livsmedelskoncern med tillverkning och butiker i Motala vars handel för 50 år sedan dominerades av Konsum Ringen. En lågmäld, idrottsintresserad man som sponsrade flera av stans många fotbollslag.

MVT har en gammal svartvit bild på Gösta i dagens tidning. Jag blir fascinerad när jag läser prisskyltarna: lax 12:80 kg, fläskstek 16:80, oxbringa 9:80 och märgpipa 14:80.

60-tal? Känns som en annan tid och en annan värld.

Märgpipa 14:80 kg. Finns begreppet kvar i livsmedelshandeln?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Inga nyheter är goda nyheter