Fortsätt till huvudinnehåll

En guldfisk i plocken


Ni som regelbundet följt min blogg under åren vet att idrottsarenors namnbyten varit ett återkommande tema. Nu är det dags igen. Mjölby Hockey har sålt namnet på kommunens ishall till ProTrain – ett företag i Mjölby som utbildar lokförare och förr gick under namnet SJ-skolan.

Den nya namnsponsorn presenterades vid ett direktsänt event (Corren) på pånyttfödda Skänninge Statt igår. Avtalet gäller över fem år och ersätter Toyota Material Handling Arena. När Correns reporter ställde den givna frågan om vad avtalet kostar fick han svaret att det är en sak som stannar mellan avtalets parter. Ganska symptomatiskt vid sådana här tillfällen. Idrotten vill gärna ha samhällets stöd men mörkar alltid siffrorna när näringslivet är inblandat.

Hur som helst är bidraget välkommet. En idrottsförening behöver både topp och bredd för en framgångsrik existens. Smågrabbarna behöver ett framgångsrikt representationslag som förebild. Vi får hoppas att bidraget är större än de 40 000 kronor som BT betalade när hallen var ny i slutet av 1980-talet. ProTrain Arena heter det alltså de närmaste fem åren men jag tror att Mjölbyborna säger ishallen som vanligt.

Låt mig bara understryka att Toyota inte har inhöstat några popularitetspoäng i Mjölby genom sin njugga inställning till idrotten.

Fotnot: ProTrain är en koncern men det rörelsedrivande bolaget heter ProTrain Utbildning AB. 2017 års bokslut: Omsättning 13 miljoner kr. resultat efter finansnetto 3 miljoner, kassalikviditet 342 procent och soliditet 71 procent. Verkar som MHC fångat in en guldfisk i plockhandsken.
                                                    *

Över till en helt annan sak. Den framgångsrike affärsmannen Gösta Östensson har avlidit i en ålder av 90 år. Han började med två tomma händer och byggde upp en hel livsmedelskoncern med tillverkning och butiker i Motala vars handel för 50 år sedan dominerades av Konsum Ringen. En lågmäld, idrottsintresserad man som sponsrade flera av stans många fotbollslag.

MVT har en gammal svartvit bild på Gösta i dagens tidning. Jag blir fascinerad när jag läser prisskyltarna: lax 12:80 kg, fläskstek 16:80, oxbringa 9:80 och märgpipa 14:80.

60-tal? Känns som en annan tid och en annan värld.

Märgpipa 14:80 kg. Finns begreppet kvar i livsmedelshandeln?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och