Fortsätt till huvudinnehåll

Hård vind och torvade bunkrar


 
Urban med vinden i ryggen på ett korthål.
Öland har i många år marknadsfört sig som Solen och Vindarnas ö. Det senare fick vi känna på när vi spelade Links Golf Öland (Grönhögen) i tisdags. Tre veckors osannolik värmebölja förbyttes över en natt till en bister utmaning med 10 sekundmeters nordlig vind. Redan på första green blåste mössan av och för första gången på tre veckor frös jag.

Grönhögen har en specialitet som jag inte mött på på någon annan svensk golfbana. De kör med anpassad slope och det har också med vinden att göra. Dagens slope fastställs efter vindens styrka och –riktning. Vi fick alltså några extra slag i tisdags.

Att spela i hård, byig vind ställer stora krav på swingen på ett sätt som inlandsspelare inte är vana vid. I motvind är det vanligt att man tar i lite extra vilket inte gynnar bollträffen. Min spelkompis, Urban Sandberg, Vadstena, med sin jämna, rytmiska swing hade inga större problem att anpassa sig men så är han en rutinerad spelare med 40 års erfarenhet av spel på svenska och utländska banor.
 
Grönhögen kl 4 i tisdags morse.
Jag spelade Grönhögen en sommar för drygt 15 år sedan och då var det en pitch-and-putt bana men banan byggdes ut och renoverades under Pierre Fulkes ledning. Han åstadkom en riktig linksbana med åtskilliga torvade fairwaybunkrar och breda fairways. Projektet fick mycket publicitet i tidningen Svensk Golf och sedan dess har min nyfikenhet varit stor. Det finns få liknande banor i vårt land.

Fast det var en överraskning, ja nästan en surrealistisk känsla, över att vara ensamma på banan vid den här tidpunkten på säsongen på ett av Sveriges största turistmål. En treboll medlemmar gick ute före oss men försvann in i stugvärmen på andra sidan vägen efter sex hål.
 
Uppladdning inför rundan. Kicki, Ing-Marie och Urban.
Banan var till full belåtenhet även om jag hade väntat mig snabbare greener. Kanske orsaken var den hårda vinden eller den gångna vintern? Som f d sportjournalist har jag ett lager av bortförklaringar till varför många av mina puttar inte nådde ända fram. Boende i stuga mitt ute på banan förhöjer linkskänslan med sjöfåglars skrin på morgonkulan. Grönhögen har en annan specialitet. Driving rangen är ett vattenfyllt f d kalkstensbrott där måsar och trutar också trivs.

Dagen efter spelade vi Emmaboda GK, en skogs- och parkbana med helt annan karaktär och i behaglig temperatur. Mer om denna vid ett senare tillfälle.

 
Urban har, som Zacke brukar säga, känsliga händer .

Om ni vill se mer av bilderna så klicka en gång för större bild.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och