Fortsätt till huvudinnehåll

Var ligger Vegagatan?


 
Mycket trafikerad korsning men det blir ingen rondell.


Ett par inlägg från er lokala nyhetsbyrå.

Liberalen Curt Karlsson har skrivit en motion att bygga en cirkulationsplats vid korsningen med väg 636 (gamla riksettan). Vi talar alltså om Mjölbys östra infart (Albacken) och i resonemanget finns också avfarten till Vetagatan.

I denna korsning passerar 7 000 fordon/dag och är den mest trafikerade i Mjölby tätort. Men den är inte särskilt olycksdrabbad enligt de tjänstemän som förberett frågan. Trafikverkets databas STRADA har bara hittat en sedan år 2000.

Trafikverket är väghållare för väg 636 och ett rondellbygge måste innebära ett samarbete mellan kommunen och myndigheten. Trafikverket ser heller inte något behov av en rondell. Tjänstemännen föreslog avslag på motionen och det blev också kommunstyrelsens beslut. Frågan ska också upp i kommunfullmäktige men det kan ses som en formalitet.

Trafikverket är väghållare för Linköpingsvägen fram till korsningen med väg 636. Kommunen är väghållare för de övriga vägarna vilket kräver en dialog mellan parterna.

Det kan inte vara lätt att tillhöra oppositionen och föreslå förändringar i Mjölby. Avslagen är i klar majoritet.

Sen kan det vara värt att notera att Vetagatan får namnet Vegagatan i missivet. Det rör sig inte om ett enstaka korrekturfel utan gatan kallas genomgående så. Hur är det med lokalkännedomen i Stadshuset?

Sörby förskola kommer allt närmare
En förskola ska byggas på Sörby som är det snabbast växande villaområdet i Mjölby. Från början planerades en mindre byggnad på 800 kvm. Men efterfrågan på förskoleplatser har ökat väsentligt de senaste åren och för att bygga en skola med sex avdelningar (120 barn) krävs en byggrätt på 1 400 kvm

Problemet har varit att på den avsedda tomten finns ett fornområde som omfattas av prickmark vilket är mark som inte får bebyggas. Mjölby kommun har varit i kontakt med länsstyrelsen som kan tänka sig att göra ett avsteg från regeln efter ytterligare en undersökning av marken och därmed är hindret för en större byggnad undanröjt. Den tänkta tomten ligger i anslutning till Sörby rundloge.

Kommunstyrelsen har därför beslutat att beställa en planändring hos byggnads- och räddningsnämnden. Detaljplanen har en genomförandetid fram till december 2021 så än dröjer förskolan några år. En ny förskola är också på gång i det nya bostadsområdet Sjunningsfält. Kommunens prognoser visar ett behov av 900-1 000 förskoleplatser i framtiden.

Önskar mina läsare en glad midsommar. Lagom med regn, lagom med snaps och lagom med fotboll. Undvik groggar. Läsken är livsfarlig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom