Fortsätt till huvudinnehåll

Lokala entreprenörer driver utvecklingen framåt
Hål nr 9 i bakgrunden.
Driftiga lokala entreprenörer med sinne för marknadsföring driver turismutvecklingen i västra Östergötland. Goda idéer, specialkunskaper och envist arbete är vad som krävs.

Bröderna Ulf och Magnus Tegnebo har tagit Omberg Golf Resort (gamla Stora Lund) till ytterligare ett steg mot en fullskalig året-runt-anläggning när man i veckan invigde en mässhall och konferenslokal. Byggnaden, som ligger där Vätternakvariet tidigare låg, är 1350 kvadratmeter stor och rymmer upp till 200 konferensgäster.

Det var 2002 som golfbanan invigdes. Göran Lorichs drog upp riktlinjerna för en golfbana på det gamla skjutfältet men fick lämna på grund av hälsoproblem. Golfproffset Pierre Fulke fullföljde bygget. TV-kommentatorn Göran Zachrisson deltog i invigningen och fick skriva fler autografer än Fulke och Joakim Haeggman. TV:s genomslagskaft i svenska medier är stor. Banan fick omgående fina recensioner av branschfolket och rankas idag bland landets tio bästa. Det stod fort klart att det inte var någon konventionell golfklubb som bildats utan en anläggning där greenfee- och konferensgäster prioriterades. Närmaste jämförelsen jag kan komma på är Ekerum på Öland.

Omberg fick kommersiell draghjälp av Fulke och Zachrisson och banan nämndes i många golfsändningar som kommentatorsduon gjorde i början av 2000-talet. Det var Fulkes första projekt som banbyggare och han har sedan dess renoverat och byggt nytt på flera ställen runt om i landet.

Omberg har på senare år utökat utbudet med cykelläger och fotokurser men det är golfbanan som är huvudattraktionen. Det ska bli intressant att se vilka idéer som bröderna genomför framöver.
 
Jan-Ove Boll beundrar en Mercedes av 30-talsmodell. Damen i passagerarsätet var inte så talför.
Jag jämför golfbröderna med Jan-Ove Boll i Motala som startade motormuséet i Motala 1994 och gradvis förvandlat det ganska sunkiga hamnområdet till en turistanläggning av hög klass. I dag, 24 år senare, finns två restauranger och hotell Nostalgi med utsikt över Motalaviken och bron.

Boll har ännu en sak gemensam med bröderna några mil söderut. För några år sedan köpte han marken där Motalas golfbana är belägen för att ge klubben ekonomiska möjligheter att utveckla golfbanan. Jan-Ove är ingen hängiven golfare men resonerar som så att en turistort som Motala behöver en bra golfbana.

Några funderingar om vad lokalt förankrade aktörer kan åstadkomma i väntan på vad de rödvita superproffsen uträttar i Motala om några år.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.