Fortsätt till huvudinnehåll

Drömmar och spekulationer kostar inget

Jag har i många år sneglat lite avundsjukt på Vätternrundan och de mervärden den skapat för Motalas näringsliv och framförallt för stans föreningsliv. Är det möjligt att arrangera något liknande för golfspelare?

Så mycket längre har jag inte kommit men så berättade en kompis för mig att han och hustrun under flera år spelat Värmland Runt som involverar sex Värmlandsklubbar (Sunne, Kil, Arvika, Hammarö, Bryngfjorden) under fyra kvaldagar och finaler på Karlstad GK torsdag och fredag. Onekligen en svettig vecka för den som går hela vägen.

Sportjournalisten Leif Jurefalk tog initiativet och 1994 spelades premiären. Succén var given direkt och de 750 platserna gick åt på några minuter och så har det fortsatt år efter år. Leif Jurefalk var i sin tur inspirerad av orienteringens femdagarstävlingar. Också det en institution i svenskt idrottsliv.

Varför inte kopiera värmlänningarna och starta Östergötland Runt sommaren 2019? Arrangerande klubbar bör vara Alliansklubbarna och förslagsvis Vadstena. Bara fantasin sätter gränser för kringarrangemang bland traktens turistmål om nu någon till äventyrs orkar med vanligt turistande efter en dag på banan. Golf i Mjölby på förmiddagen och besök i Klosterkyrkan i Vadstena på eftermiddagen? Eller slussande båtar i Borenshult. Varför inte en närmare titt på potatisen i Viringerondellen?


Golfen kan av logistiska skäl inte komma upp i samma deltagarsiffror som cykel- eller orienteringstävlingar men utan att ta fram kalkylatorn bör det finnas möjligheter för de arrangerande klubbarna att tjäna pengar på arrangemanget. Sedan finns det naturligtvis praktiska problem som ska övervinnas som att hitta en vecka som passar alla inblandade klubbar. Vår golfvecka (vecka 29) är inarbetad och ska naturligtvis inte röras.

Min sagesman säger att arrangemanget är utmärkt. Många deltagare är husvagns- eller husbilsägare som åker runt till de olika banorna och det är mycket sällskapsliv på kvällarna. Flera blir vänner för livet. Näringslivet ställer upp som sponsorer och Färjestadstravet är till exempel sponsor för en long-drivetävling finaldagarna. Värmlandstidningarna är med på noterna och lokal-TV visar en halvtimmes sammandrag på kvällarna. Arrangemanget har vuxit i sådan omfattning att klubbarna bildade ett gemensamt aktiebolag 2013 med Leif Jurefalk som styrelseordförande.

Urban och Kicki Sandberg, Vadstena, har spelat femdagarsgolfen under många år och rapporterar att årets arrangemang höll lika höga klass som vanligt. Till banketten och prisutdelningen på Löfbergs Lila Arena ringlade köerna långa och arrangörerna tvingades säga nej till golfspelare som inte köpt biljetter i förväg. Femdagarsgolfen är en institution i Värmlandssommaren.
Visst vore en östgötsk variant ett bra tillfälle att visa upp våra trivsamma banor för nya besökare och vidga våra kontaktytor med övriga delar av Golf-Sverige?

Men den idén lär stanna på papperet. Jag har kollat med östgötska klubbledare som säger att liknande arrangemang i mindre skala prövats tidigare utan något vidare resultat. Den östgötske golfaren är inte pigg på att hoppa på kringevent som grillkvällar och liknande och intresset för att tävla är på nedåtgående. Man är dock glada över det stora deltagandet i golfveckorna.

Men drömmar och spekulationer kostar inget.

Anders Jacobsson

Femdagars Golf AB omsatte 1,3 miljoner kr 2017 med en vinst på 10 000 kr. Kassalikviditeten är 330 procent och soliditeten 70 procent. Liten men naggande god skulle jag vilja påstå


Från golfveckan 2006.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp