Fortsätt till huvudinnehåll

Verkligheten överträffar dikten


Verkligheten överträffar dikten. Det är min första tanke när jag lyssnar på en podd om dubbelmordet i Mantorp. Det finns en osannolik grymhet och känslolöshet i dubbelmordet som stundtals är svår att ta in.

De anhöriga till mordoffren har inte ställt upp på intervjuer men deras röster hörs via ljudupptagningar från tingsrättsförhandlingarna. Den av barnen som gjorde den hemska upptäckten vittnar under stor vånda och gråt. Även i vittnesmålen från ambulanspersonalen och de första poliserna på plats hörs att detta var en erfarenhet långt utöver det vardagliga

Den tilltalade Edvin Gyllensvaan nekar i de första förhören, börjar berätta lite mer senare men i de sista polisförhören blir svaret inga kommentarer. Det är först under rättegången som han levererar en längre sammanhängande berättelse. Han påstår att han hade en passiv roll vid rånet och agerade chaufför åt två Jönköpingsgangstrar, ”Mattias” och ”Elias”. Hans redogörelse om denna olycksaliga lördagseftermiddag har en prägel av efterhandskonstruktion som är anpassad till de bevis som polisen tagit fram.

Åklagaren Helene Gestrin konstaterar att gärningsmannen är duktig på att berätta detaljerade historier om händelser som inte inträffat. Varken åklagaren eller målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz tror att ”Mattias” och ”Elias” existerar.

Inom kort sätter Göta hovrätt punkt för rättsväsendets behandling av brottet. Jag håller det för osannolikt att hovrätten kommer till en annan slutsats än Linköpings tingsrätt. Försvarsadvokatens taktik att ifrågasätta tre oidentifierade fingeravtryck i en gedigen utredning lär inte göra intryck på hovrättens ledamöter. Jag har stämt av min åsikt med en reporter som följde varje dag i tingsrätten och han har samma uppfattning som jag.

Podden är heltäckande men säger ingenting om den skräck och oro som drabbade hela bygden förra sommaren. Bekanta har berättat de sov med basebollträn lätt tillgängliga vid sängen och spaningarna efter vita skåpbilar intensifierades.

Den här podden och liknande om omskrivna brott ingår i en växande genre som kallas true crime enligt Aftonbladets TV-kritiker Jan-Olov Andersson. Böcker, filmer, TV-serier och poddar om verkliga brott.

Truman Capote var en av pionjärerna vars bok Med kallt blod var banbrytande och en av de mest sålda böckerna genom tiderna. År 1959 mördades fyra medlemmar av farmarfamiljen Clutter i Holcomb i Kansas och Truman Capote skrev en bok som senare blev till en film och en TV-serie. I torsdags startade en ny dokumentärfilm på SVT om mordet med totalt fyra avsnitt. Filmaren Joe Berlinger har fått familjen Clutters släktingar, som tidigare har nobbat alla medier, att ställa upp. Jag läste Med kallt blod för många år sedan och finner likheter med dubbelmordet i Mantorp.

Om Mantorpsmorden också blir dokumentärfilm får framtiden utvisa men då måste flera år förflyta. Sommarstugemordet i Arboga är väl en annan stark kandidat om intresset för true crime håller i sig.


Idag är det den 25 juli och hovrättens dom har fallit. Hovrätten fastställer tingsrättens livstidsdom och konstaterar att bevisningen är mycket stark. Edvin Gyllensvaan blir nu ett bekymmer för Kriminalvården.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och