Fortsätt till huvudinnehåll

Är det otänkbara möjligt?


Äntligen lite nerv och spänning i Mjölbys kommunalval. Anledningen till mitt nymornade intresse är ett uttalande av fullmäktiges ordförande Jörgen Oskarsson (S) i torsdagens Corren. Han sa något i stil med att förra valet var vi oförberedda på Sverigedemokraternas framryckning men den här gången har vi en plan B. Oskarsson berättar dock inga detaljer om vad plan B innebär.

Det är tillräckligt för att en gammal reporterhjärna att gå igång. Fritt fram för spekulationer alltså. Är det så att Socialdemokrater och Moderater diskuterar om en gemensam majoritet kommande mandatperiod? Otänkbart för somliga i respektive parti men fungerar det i Åtvidaberg (tre mandatperioder) och i Vadstena ska det väl fungera i Mjölby.

Får se om den av Corren arrangerade valdebatten på Jerikodalstorget lördag eftermiddag kastar något nytt ljus över saken. Socialdemokraterna har steg för steg minskat med något mandat sedan valet 1998 men är ändå största partiet. Moderaterna har svängt mera men håller sig kring 20 procent. Socialdemokraterans resultat i Mjölby har hållit sig något ovanför resultatet i riksdagsvalet medan Moderaterna legat något lägre än riksdagsvalet.

Jag måste tillstå att jag gillar den här typen av spekulationer men jag är väl yrkesskadad och bortom allt hopp om bättring.

När krutröken skingrats den 10 september har vi facit. En sak är säker. Vilket majoritetsblock som än bildas lär S sitta i förarsätet. Jörgen Oskarsson, kommunalråd 1994-2006, brukar få som han vill.


Fördelningen av de 45 mandaten i kommunfullmäktige:
En jämförelse görs med valet 2010 inom parentes.
  • Centerpartiet 3 (3)
  • Liberalerna 3 (4)
  • Kristdemokraterna 2 (2)
  • Miljöpartiet 2 (2)
  • Moderaterna 10 (11)
  • Socialdemokraterna 17 (18)
  • Sverigedemokraterna 5 (2)
  • Vänsterpartiet 3 (2)
Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet samarbetar för att skapa majoritet i kommunfullmäktige.
Moderaterna och Liberalerna driver frågor i samverkan.
Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ingår inte i någon grupp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"