Fortsätt till huvudinnehåll

Vi väntar med spänning
Kommer ni ihåg den interpellation som orsakade tvärdrag i kommunfullmäktige i oktober 2017?  Det var då det stod klart att den nya rondellen i korsningen Järnvägsgatan-Smålandsvägen ska prydas av ett japansktinspirerat konstverk utfört av professor Jörgen Svensson, chef för Dalslands konstmuseum. Debatten följdes av nyhetsartikel i Corren, insändare i samma tidning och kommentarer på Facebook.

Kritikerna sköt in sig på tre saker: 1)Det är för dyrt. 2) Handläggningen har inte följt reglementet. 3) Den lokala konstparnassen har inte fått lämna anbud. Man anade en och annan öm tå bland tjänstemän och kommunpolitiker. Ingen sa det rent ut men somliga ansåg nog att marknadschefen Eva Rådander agerat självsvåldigt.

I spåret av debatten beslutades om en ny konstpolicy för Mjölby kommun där det slogs fast att kultur- och fritidsnämnden ska ha det avgörande inflytandet på framtidens offentliga konst.

”Det går inte att ta sig förbi kultur- och fritidsnämnden. Vi ska ha det avgörande inflytandet när sådana här beslut tas”, sa nämndens ordförande Elisabeth Moborg till Corren förra hösten.

Det återstår förstås att se vilka goda idéer som kläcks i nämndens hägn.

Nu är rondellen i trafik sedan några månader tillbaka. Arbeten med att gjuta en plattform och att koppla på ledningar har pågått under sommaren. Jag väntar med spänning på installationen av konstverket, den högtidliga invigningen och allmänhetens reaktion. Jag förväntar mig en minst lika pampig invigning som den av potatisen i Viringerondellen 2011 där hela kommunledningen, tjänstemän och politiker deltog liksom dåvarande länsrådet Magnus Holgersson.

Trafikmässigt blev rondellen bra. Den tidigare signalreglerade korsningen orsakade en och annan svettpärla när man kom på Järnvägsgatan och svängde vänster in på Smålandsvägen vid halv fyra. Undrar var nästa rondell, förlåt cirkulationsplats, ska byggas.

Marknadschefen Eva Rådander uppger att konstverket invigs vecka 40 eller 41.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp