Avnjutes bäst på avstånd. |
Hög tid att göra upp med
Gränna. För mig är det en gåta att orten lockar så många turister. Vad finns?
En trång och trafikfarlig Brahegata, massor av polkagris- och glassbutiker samt
det vanliga utbudet av damkonfektion där kunderna nyper förstrött i
reablusarna. De vanliga livsmedelsbutikerna är förvisade till bakgatorna. Jämfört med en annan turistmagnet vid Vättern, Vadstena, vinner
den senare med dess kultur och förfining på teknisk knockout i sjunde ronden.
Basen i Grännas turism är de sötsliskiga
sockerstänger som kallas polkagrisar. Varför har inget tandvårdsinstitut eller
hälsovårdsdito lyckats utrota skiten? Min relation med polkagrisen är 60 år
gammal och det första mötet var vid en skolresa 1958. Jag gnagde på grisen i över
en timme innan jag kastade stumpen överbord.
Jönköpingsposten
har liksom andra tidningar i landet gjort en turistbilaga inför årets säsong.
Den ledande artikeln handlar om att Grännabagare skyddar polkagrisarna. Det
sker med hjälp av en ursprungsmärkning inom EU. En ansökan har skickats till
Livsmedelsverket och om verket godkänner den skickas den vidare till
EU-kommissionen för ett avgörande beslut. Jag vet inte riktigt vad
ursprungsmärkning är men jag antar den har vissa likheter med det
varumärkesskydd som Kalix löjrom och Dalahästarna har.
Det synliga beviset för ursprungsmärkningen är att
förpackningen förses med ett sigill som visar att innehållet följer de
riktlinjer som satts upp enligt hantverkstraditionen. Precis som en godissugen
sjuåring skulle fundera över det innan hen sliter av papperet. Tonen i artikeln
är nästan andäktig, bara klyschorna närodlat och lokalproducerat saknas.
Betydligt
skojigare är det på sidan 15 i reklambladet. Där har
skribenten förflyttat sig någon mil på vägen mot Tranås och målet är Hugos
chark i Örserum. Just det go vänner, Hugos isterband the one and only!
Vi får läsa att slaktardrängen Hugo Andersson
startade korvrökeriet 1934. Hugos är Leif Mannerströms isterbandsfavorit och
kändisar som Erik Haag, Leif GW Persson och Peter Harryson har alltid korven på
julbordet. Så vi i Östgöta Isterbandsakademi är i gott sällskap. Det står inget
om recept eller tillverkningsmetod men jag antar att de nuvarande ägarna inte
lägger ut hemligheterna på nätet.
För
att sammanfatta. Finns det då någon anledning att turista
i Gränna? Jo, om du vill få hälsenorna kapade av en barnvagn på Brahegatan,
eller betala 140 spänn för en dagens lunch, eller leta efter en parkeringsplats
i 45 minuter, så varsågod.
Inte ens pastor Alf i KD tittade ut över
menigheten.
Kommentarer
Skicka en kommentar