Fortsätt till huvudinnehåll

Jag gnagde på grisen i en timme


Avnjutes bäst på avstånd.


Hög tid att göra upp med Gränna. För mig är det en gåta att orten lockar så många turister. Vad finns? En trång och trafikfarlig Brahegata, massor av polkagris- och glassbutiker samt det vanliga utbudet av damkonfektion där kunderna nyper förstrött i reablusarna. De vanliga livsmedelsbutikerna är förvisade till bakgatorna. Jämfört med en annan turistmagnet vid Vättern, Vadstena, vinner den senare med dess kultur och förfining på teknisk knockout i sjunde ronden.

Basen i Grännas turism är de sötsliskiga sockerstänger som kallas polkagrisar. Varför har inget tandvårdsinstitut eller hälsovårdsdito lyckats utrota skiten? Min relation med polkagrisen är 60 år gammal och det första mötet var vid en skolresa 1958. Jag gnagde på grisen i över en timme innan jag kastade stumpen överbord.

Jönköpingsposten har liksom andra tidningar i landet gjort en turistbilaga inför årets säsong. Den ledande artikeln handlar om att Grännabagare skyddar polkagrisarna. Det sker med hjälp av en ursprungsmärkning inom EU. En ansökan har skickats till Livsmedelsverket och om verket godkänner den skickas den vidare till EU-kommissionen för ett avgörande beslut. Jag vet inte riktigt vad ursprungsmärkning är men jag antar den har vissa likheter med det varumärkesskydd som Kalix löjrom och Dalahästarna har.

Det synliga beviset för ursprungsmärkningen är att förpackningen förses med ett sigill som visar att innehållet följer de riktlinjer som satts upp enligt hantverkstraditionen. Precis som en godissugen sjuåring skulle fundera över det innan hen sliter av papperet. Tonen i artikeln är nästan andäktig, bara klyschorna närodlat och lokalproducerat saknas.

Betydligt skojigare är det på sidan 15 i reklambladet. Där har skribenten förflyttat sig någon mil på vägen mot Tranås och målet är Hugos chark i Örserum. Just det go vänner, Hugos isterband the one and only!

Vi får läsa att slaktardrängen Hugo Andersson startade korvrökeriet 1934. Hugos är Leif Mannerströms isterbandsfavorit och kändisar som Erik Haag, Leif GW Persson och Peter Harryson har alltid korven på julbordet. Så vi i Östgöta Isterbandsakademi är i gott sällskap. Det står inget om recept eller tillverkningsmetod men jag antar att de nuvarande ägarna inte lägger ut hemligheterna på nätet.

För att sammanfatta. Finns det då någon anledning att turista i Gränna? Jo, om du vill få hälsenorna kapade av en barnvagn på Brahegatan, eller betala 140 spänn för en dagens lunch, eller leta efter en parkeringsplats i 45 minuter, så varsågod.

Inte ens pastor Alf i KD tittade ut över menigheten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och