Fortsätt till huvudinnehåll

Gammal kärlek rostar aldrig



Den första kärleken glömmer man inte. I år är det 47 år sedan jag besökte Vadstena GK för första gången. En niohålsbana med sex greener och alternativa utslag, SSS 66. En kort bana och det var inga svårigheter att hinna med 36 hål en söndag. I tio år var det min hemmaklubb och det var tio skojiga år.

Sedan dess har banan byggts ut i flera omgångar, förbättringar har skett stegvis med små materiella resurser ofta med ett gäng drivande entusiaster i ledningen. En platt bana fnyser bergsgetterna i min omgivning men jag trivs med de vida vyerna på slätten. Vid klart väder ser man ända bort till Omberg. Den öppna designen ger fritt spelrum åt sydvästen vår och höst.

En milstolpe var inköpet av det nuvarande klubbhuset på 1970-talet som också genomgått om- och tillbyggnader genom åren med hantverkskunniga medlemmar med sågar och penslar. Hela klubbhusmiljön inklusive den välsorterade golfshopen förmedlar en familjär atmosfär som gör mig glad och spelsugen. Ett och annat ansikte från min tid på 70-talet känner jag igen. Träningsområdet är välordnat med en driving range stor nog att rymma ett artilleriskjutfält och en riktigt bra övningsgreen. Det finns också en korthålsbana på höger sida av tillfartsvägen.
 
Här blir man spelsugen.
Slut på preludierna och vi tar oss ut på banan. Mina favorithål kommer tidigt. Femman (par 3 med högt utslag), sexan (par 4 dogleg vänster 90 grader) och sjuan, korthålet bakom den lilla dammen. Jag brukar komma bra överens med åttan (par 5) också.

Men prövningarna kommer direkt efter fikat. Tian, en lång par 5, tilltalar mig inte, ej heller tolvan där allt sluttar åt höger. Men det är skönhetsfläckar som går att leva med. Vadstena är i mitt tycke an anläggning att längta tillbaka till och låta sig inspireras av. Men varför är de gulsvarta 150-meterspinnarna slopade?

Det är lätt att bli hemmablind så jag stämde av mina intryck med Bo Ericsson som började med golfen i Tranås på 1970-talet. Här är Bosses omdöme.

”Äntligen har temperaturen blivit lite mer normal så att man åter kan beträda golfbanan. Tillsammans med Anders Jacobsson besökte jag igår Vadstena golfbana som jag inte spelat på flera år. Det blev en angenäm upplevelse, trots värmen som varit var banan i god kondition. En utpräglad parkbana vilket passar bra med tanke på åldern. Många trevliga hål där 7:an utan tvekan blev favoriten där dammen bara väntar på att få svälja bollen, men båda två lyckades vi lura den och petade i bollarna på par. Hit återvänder jag gärna fler gånger innan säsongen är över.”


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och