Fortsätt till huvudinnehåll

Gammal kärlek rostar aldrigDen första kärleken glömmer man inte. I år är det 47 år sedan jag besökte Vadstena GK för första gången. En niohålsbana med sex greener och alternativa utslag, SSS 66. En kort bana och det var inga svårigheter att hinna med 36 hål en söndag. I tio år var det min hemmaklubb och det var tio skojiga år.

Sedan dess har banan byggts ut i flera omgångar, förbättringar har skett stegvis med små materiella resurser ofta med ett gäng drivande entusiaster i ledningen. En platt bana fnyser bergsgetterna i min omgivning men jag trivs med de vida vyerna på slätten. Vid klart väder ser man ända bort till Omberg. Den öppna designen ger fritt spelrum åt sydvästen vår och höst.

En milstolpe var inköpet av det nuvarande klubbhuset på 1970-talet som också genomgått om- och tillbyggnader genom åren med hantverkskunniga medlemmar med sågar och penslar. Hela klubbhusmiljön inklusive den välsorterade golfshopen förmedlar en familjär atmosfär som gör mig glad och spelsugen. Ett och annat ansikte från min tid på 70-talet känner jag igen. Träningsområdet är välordnat med en driving range stor nog att rymma ett artilleriskjutfält och en riktigt bra övningsgreen. Det finns också en korthålsbana på höger sida av tillfartsvägen.
 
Här blir man spelsugen.
Slut på preludierna och vi tar oss ut på banan. Mina favorithål kommer tidigt. Femman (par 3 med högt utslag), sexan (par 4 dogleg vänster 90 grader) och sjuan, korthålet bakom den lilla dammen. Jag brukar komma bra överens med åttan (par 5) också.

Men prövningarna kommer direkt efter fikat. Tian, en lång par 5, tilltalar mig inte, ej heller tolvan där allt sluttar åt höger. Men det är skönhetsfläckar som går att leva med. Vadstena är i mitt tycke an anläggning att längta tillbaka till och låta sig inspireras av. Men varför är de gulsvarta 150-meterspinnarna slopade?

Det är lätt att bli hemmablind så jag stämde av mina intryck med Bo Ericsson som började med golfen i Tranås på 1970-talet. Här är Bosses omdöme.

”Äntligen har temperaturen blivit lite mer normal så att man åter kan beträda golfbanan. Tillsammans med Anders Jacobsson besökte jag igår Vadstena golfbana som jag inte spelat på flera år. Det blev en angenäm upplevelse, trots värmen som varit var banan i god kondition. En utpräglad parkbana vilket passar bra med tanke på åldern. Många trevliga hål där 7:an utan tvekan blev favoriten där dammen bara väntar på att få svälja bollen, men båda två lyckades vi lura den och petade i bollarna på par. Hit återvänder jag gärna fler gånger innan säsongen är över.”


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.