Fortsätt till huvudinnehåll

Tomtegröten står på spel


Före invigning.

Ni som inte är alltför gamla minns känslan veckorna före jul. Högen av klappar under granen växer men absolut förbjudet att röra. Någon gång hände det att syrran och jag öppnade ett paket i samförstånd och gjorde ett klumpigt försök att slå in den igen vilket obarmhärtigt avslöjades av morsan. Väntan på julafton var rent ut sagt plågsam.

Som vuxen är handlingsutrymmet större för att tillfredsställa sina materialistiska lustar. Efter en tids vånda slog jag till med en puttmatta för 200 spänn(rea) från Dormy. Det tog inte många minuter förrän jag öppnat paketet och rullat ut den 200 cm långa mattan innehållande ett hål, en bunker och ett vattenhinder. Fick samma förväntansfulla hjärtklappning som när jag för några år sedan återstiftade bekantskapen med ett Stiga hockeyspel.

Plockade fram mina tre puttrar (heter det så?) i varierande ålder och skick och ett antal bollar. Den äldsta puttern, en väl begagnad Ping från 1976, ville gärna dra sig åt höger och hamnade i bunkern. Kom fram till att greppet var en aning slitet på 42-åringen, men jag tänker inte byta för antikviteter ska man inte föryngra, det har jag hört på Antikrundan. En härlig eftermiddag med bollar spridda över hela parkettgolvet.

Hustrun kommenterade inköpet med ett hrm och ett höjt ögonbryn, men erkände senare att hon i ett obevakat ögonblick provat och lyckats få in en boll i rätt utrymme. Har jag levt tillsammans med en smyggolfare i 40 år?

Bästa tekniken för att få bollen i hål? 30 cm mellan fötterna, lätt böjda knän (låg tyngdpunkt är bara en fördel) samt ett resolut men avspänt grepp om skaftet. Glöm inte att förankra tårna djupt i äkta mattan för bästa stance. Ett djupt andetag innan slaget går iväg och inom några sekunder får du höra det välbekanta klucket när bollen rullar i hål.
 
Invigning.
Detta är självfallet en överlägsen motionsform jämfört med alla krångliga maskiner på gymet. Du slipper svettas om du inte lider av handsvett förstås. Billigare än den där drivern som jag slog i kristallkronan förra julen. Jag brukar träna med C More Golf eller Viasat Golf som ljudkuliss. Absolut nykterhet är självklart.

Jag har naturligtvis en baktanke med arrangemanget. Barnbarnen ska frälsas för ett långt, lyckligt liv med klubban i handen. Tävling på julafton: fem bollar och fem poäng för en boll i det runda hålet, tre pinnar för bunkern och en pinne för vattenhindret. Den unge som inte får ihop tio poäng får ingen tomtegröt. Så det så.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.