Fortsätt till huvudinnehåll

Vackra vyer väntar


Urban på Grönhögen.


Året närmar sig slutet och hög tid att summera säsongen. Jag bläddrar bland anteckningar och bilder. När man spelat golf i över 40 år kan hemmabanan kännas tjatig så det är gästspelen som fastnar i minnet.

En resa till Öland och Grönhögen tillsammans med Kicki och Urban var försommarens höjdpunkt. Jag har länge varit nyfiken på Grönhögen (Öland Golf Links) och måndagen den 5 juni var det dags. Tyvärr en liten besvikelse men då handlade det om vädret. 

Försommarens rekordvärme hade förbytts i nordliga vindar på tio sekundmeter och efter 18 hål var man ganska urblåst. Man välkomnade de få hålen med vinden i ryggen. En surrealistisk känsla att spela ensamma en junidag. En treboll med hemmaspelare försvann in i stugvärmen på andra sidan vägen efter sex hål.

Följande dag bjöd på en angenäm överraskning. Emmaboda GK. Inledningen med fyra hål utmed Kyrksjön (Vissefjärda) är en av de vackraste jag spelat. Två av hålen kräver inspel över vatten men är för övrigt inte alltför långa och svåra. Här finns förutsättningar för den goda start som ger dig råg i ryggen inför den mer krävande, kuperade delen längre in i skogen. En liten fiskebåt med elmotor på sjön kompletterade idyllen denna nationaldagsmorgon. Kyrksjön bjöd på vykortsvyer i alla riktningar. Nästan lika vackert som Mölle med utsikt över Kattegatt och Öresund som vi spelade på 1990-talet. Klubben har bara 600 medlemmar och hur man orkar driva en sådan kvalitetsanläggning med så få medlemmar är en gåta.

Golfsverige har många fina, okända banor och särskilt i Skåne och Småland finns riktiga pärlor.

Det blev ännu en resa till Öland innan säsongen var över tillsammans med Hans, Ulf och Leif. Ekerum är en favorit sedan många år med bra mat och prisvärt boende men sommarens torka hade gått hårt åt fairways. Men ändå en hygglig avslutning på säsongen.

Hemmavid finns också trevliga resmål. Bråviken, Askersund och Vadstena är favoriterna. Den senare ligger närmast mitt hjärta och det beror på att det var min första klubb och det var där jag lärde mig spela i början av 1970-talet. Också det en klubb som byggt upp en fin anläggning med blygsamma resurser.

Kyrksjön i Vissefjärda.
För min personliga del har golfen ändrat karaktär under de 40 år jag spelat. Förr var det enbart resultat som räknades men numera är det minst lika viktigt att träffa goda vänner på första tee och möjlighet till civiliserat umgänge över mat och dryck. Sommarens 3G. Kameran är ofta med för att dokumentera alla vackra, gröna vyer. Har också framtidsplaner på att inviga barnbarnen i golfens förtrollade värld.

Vad väntar 2019? Golfspelare är obotliga optimister och jag är inget undantag utan har redan tecknat in birdies och eagles. Vågar inte tro på HIO. Det får räcka med de två jag gjort. Så fick jag det sagt också.

När dessa rader skrivs sänds en repris på Ryder Cup i TV. Två olika världar.

Askersunds GK. På den puttinggreenen behöver man inte trängas.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom