Fortsätt till huvudinnehåll

Här är din verktygslåda



En fråga som sysselsatt mig länge är vilka verktyg som krävs för att skriva en intressant deckare – förlåt spänningsroman heter det numera. Eftersom engelsmännen är bäst i genren hämtar jag mina exempel från den anglosaxiska världen.

Huvudperson är en manlig eller kvinnlig utredare som är i 40-årsåldern och har hunnit en bit i karriären, kommissarie eller intendent. Hen är skild från en kollega men de har inget emot att jobba tillsammans. Förhållandet till alkohol är inte helt problemfritt och dagens arbetsresultat sammanfattas bäst över en öl eller gin och tonic på puben. Trots ett idogt sökande har jag ännu inte hittat någon polis som har hela huset fullt av ungar, dricker mjölk och är scoutledare på fritiden.

Samtliga utredare klarar en arbetsdag utan mat. Ofta är de för bakfulla för att äta frukost och hinner bara kasta i sig en sandvikare till lunch tillsammans med en öl. Många vittnesförhör genomförs över en kopp té. Ni anar inte hur många förtroligheter som utbyts över en kopp Lipton. Där ligger svenska kaffepimplare i lä. Först till kvällen värmer de någon färdigrätt i ugnen vilket sköljs ned med en flaska vin.

… har ännu inte hittat någon polis som har hela huset fullt med ungar, dricker mjölk och är scoutledare på fritiden.

Vår hjälte har en avancerad musiksmak och läsaren får ta del av en massa band och låtar ingen tidigare hört talas om. Musiken avnjuts oftast i bilen medan utredaren funderar igenom alla knepiga delar av det komplexa fallet.

Det var den goda sidan det. På motståndarsidan handlar det ofta om arroganta, rika skitstövlar som behandlar den frågvisa kriminalaren nedlåtande och har yrken som bankdirektör, advokat eller läkare. Gubbsen är välklädda men feta och redan i andra kapitlet antyds en böjelse för unga flickor i korta aftonklänningar. De dricker sin single malt i hemliga klubbar som får Rotary och Odd Fellows att framstå som dagisvarianter.

Andra figuranter i utkanten av handlingen är välinformerade städerskor, nyfikna grannar av det kvinnliga könet och välmenande men korkade konstaplar som klampar runt i blodpölarna. Kriminalteknikerna har huvudrollen i amerikanska tv-serier men här är de obefintliga. Rättsläkarna är omständliga, långsamma och kan aldrig precisera tidpunkten för dödens inträde. Obduktionerna utförs på mornarna och utredaren kämpar emot illamåendet eller måste störta ut i korridoren.

Men den obligatoriska upplösningen i biblioteket får man leta förgäves efter. Den försvann med Agatha Christie och Dorothy Sayers.

Så vad väntar du på? Jag har gett dig hela verktygslådan. Sätt igång och skriv!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och