Fortsätt till huvudinnehåll

Inga tistlar växer genom betongen
Känner ni Mjölbybor till den konsthall som finns under Kungsvägen i höjd med Dackeplan? Där kan ni njuta av samtidskonst i form av ca 30 meter graffitimålningar.

Tillkomsten av denna ”hall” har sina poänger men då måste jag backa några decennier. Kanske jag inte har alla årtal rätt men i stora drag ser historieskrivningen ut så här:

Många svåra olyckor varav flera med dödlig utgång inträffade när främst pensionärer från Kungshögahemmet passerade på den livligt trafikerade Kungsvägen. Vi bygger en gångtunnel, blev politikernas beslut någon gång på 1990-talet.

Intentionerna var goda men resultatet blev inte det beräknade. Pensionärerna ville inte gå ner i den mörka, ogästvänliga tunneln och gångtrafiken skördade fler offer. Kommunen tog ett nytt beslut någon gång på 1990-talet och byggde en väl upplyst, signalreglerat övergångsställe och olyckorna försvann. Kvar fanns en gångtunnel som ingen använde.


En ung försigkommen konstnär, som idag gör karriär i residensstaden, såg tunneln som ett lämpligt objekt för sin och sina kompisars hobby. De uppvaktade kommunalrådet som motvilligt gick dem och deras utsmyckningsidéer till mötes och det är skälet till tunnelns utseende idag.

Slutet gott, allting gott. Kommunen byggde bort en trafikfälla och de konstnärliga intentionerna kan ses som en avknoppning på vägen. Tunneln är i bättre skick än förväntat. Färgen har bleknat, inga tistlar växer genom betongen, trappstegen är inte alltför slitna och betonggolvet tämligen välstädat. Men knappast något ställe för vernissagemingel med jordnötter och vitt vin i plastglas.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"