Fortsätt till huvudinnehåll

Slättas lirare - vart tog ni vägen?



Det regnar i Väderstad denna dag men Skaldjursfabrikens vita fasad lyser upp.

Vilken metamorfos sömniga Väderstad har genomgått. Högklassig restaurang, ett ombyggt konditori som alla vallfärdar till och en butik som säljer skaldjur från västkusten.

Riktigt hur den här förvandlingen från sömnig byhåla till dagens toppnotering har gått till vet jag inte exakt, men låt mig konstatera att pressen har lagt superlativerna på hög. Framgång föder framgång. De här företagen, som ligger på några stenkasts avstånd från varandra, är kommunens största kommersiella succé vid sidan av Viringe utan att ha lagt stora pengar på marknadsföring.

Min egen amatörmässiga analys är att Väderstadverken indirekt har varit ett stöd. En så stor arbetsplats med så många anställda och så många långväga kunder måste väl ha förlagt en och annan representationsmiddag till Centralkrogen. Det är lagom långt från Mjölby, Vadstena, Ödeshög och Boxholm för en eftermiddagsfika med långsnack.

Jag tror det var i Corren jag läste i somras att någon jämförde trakten med Österlen men det är en överdrift. För det krävs en kändis typ Ulf Lundell som vinglar omkring på slättvägarna.
 
Centralkrogen och kyrkan mitt i byn.
Men allt är inte frid och fröjd. Slättas lirare är på dekis och återfinns på tredje plats från slutet i div VI.

Det var annorlunda i början på 70-talet när de rödtröjade vann div IV västra Östergötland och tog klivet upp i div III nordöstra Götaland. För övrigt samma år som Folkunga kommun blev en del av storkommunen Mjölby och laget kunde spela sina matcher på den nyanlagda idrottsplatsen som också har gymnastikhall och simhall.

Pinno, Janse, Gunnar (?) Kall, Sievert Jacobsson, Roger Svensson och bröderna Göthberg hänförde publiken med tunnlar, smörpassningar och stenhårda målskott. Ja, det senare kanske är en överdrift men det var en samling gedigna fotbollsspelare och matcherna var välbesökta. Roger Svensson spelade senare allsvenskt i Saab om jag minns rätt (Måste alltid göra en reservation nu för tiden.)

Pinno sköt alla frisparkar i närheten av motståndarmålet och lagledaren Arne Axell var vänlig och tillmötesgående. Lasse Carlsson fanns alltid med i bakgrunden i olika ledarroller. Jag följde dramatiken på nära håll när jag var ung sportjournalist med placering på Östgötabladet i Vadstena. Det var alltid lika trevligt att åka till Väderstad och mer än en gång spanade jag in en ljushårig tjej som var släkt med någon av spelarna på något sätt. Håhå, jaja. Skelögd som vanligt.

De här framgångsrika kommersiella företagen kanske kan inspirera en ny generation VIK-are till avancemang i seriepyramiden.

Vi återstiftade bekantskapen ett tiotal år senare när jag var reporter på Corren. Väderstadsborna hade inte alltid samma uppfattning som kommunledningen i Mjölby och det blev en och annan verbal sammandrabbning som hamnade i spalterna. Ofta handlade tvisterna om besparingar i simhallen och/eller biblioteket och utfallet blev positivt sett med Väderstadsbornas ögon. Jag var imponerad över deras sammanhållning och starka vilja. Socialdemokraterna i stan körde inte över sina partivänner i Väderstad.

Konditoriet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och