Fortsätt till huvudinnehåll

En inventering från söder till norr


Sörby.

 Det hamras, spikas, markbereds och dras ledningar på många håll i Mjölby kommun. Byggboomen har inte mattats av. Villor, radhus, förskolor och trygghetsboenden dyker upp i rask takt. Vitt är den dominerande färgen bland privatbostäder.

Jag satte mig i riskokaren och åkte runt för en inventering och började i södra delen av tätorten, Sörby. Det dominerande bygget är den blivande förskolan och LSS-boendet granne med Sörby loge. Intensiteten i områdets villabyggande har inte minskat. För närvarande byggs sex villor i den vita staden.

På Sjunningsfält pågår försäljning och bygge av 36 radhus i HSB:s regi, Brf Tallkotten. Enligt min mening ett av stans bästa bostadområden med Hargsvägen på ena sidan och tallskogen på den andra. Hälften av radhusen är sålda enligt en informationstavla. HSB:s intresse för Mjölby är en aning överraskande för innan punkthuset på Svartå strand har organisationen inte byggt något sedan 1980-talet.
 
Sjunningsfält.
Bygget av nya kommunala kontor i gamla Folktandsvårdens lokaler i Galleria Kvarnen är i sitt slutskede. Det är socialförvaltningen som behöver nya lokaler. Blir passande nog granne med apoteket.

Invigningen av det nya trygghetsboendet vid Kungshögahemmet skedde 1 oktober och här har kommunen fått ett tillskott av 24 nya lägenheter.

Trygghetsboende handlar också nybygget vid Vifolkagården i Mantorp om. 28 nya lägenheter färdigställs mellan Vifolkagården och Riksvägen. På Östra Olofstorp pågår två villabyggen. Gissa färgen? Jo vit.

Och så förflyttar vi oss till Skänninge. På Hattorpsområdet byggs tre nya fristående villor.

Nu väntar vi bara på ett bygge i skamfläcken kvarteret Lärdomsljuset på Kungsvägen. En byggstart där skulle se snyggt ut till stadens hundraårsjubileum nästa år. Men det vore väl att hoppas på för mycket. Ingen byggmästare har lyckats komma i mål på åtta år.

Är det bra eller dåligt när en kommun bygger mycket? Bra tycker jag för det signalerar framtidstro och ekonomiska muskler. Men det lär nog dröja många år innan det byggs i samma utsträckning igen.
Vifolkagården


Reservation för att jag missat något enstaka villabygge. Jag har t ex inte kollat Carlslund. Klicka på bilderna om du vill se dem i större format.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.