Fortsätt till huvudinnehåll

En inventering från söder till norr


Sörby.

 Det hamras, spikas, markbereds och dras ledningar på många håll i Mjölby kommun. Byggboomen har inte mattats av. Villor, radhus, förskolor och trygghetsboenden dyker upp i rask takt. Vitt är den dominerande färgen bland privatbostäder.

Jag satte mig i riskokaren och åkte runt för en inventering och började i södra delen av tätorten, Sörby. Det dominerande bygget är den blivande förskolan och LSS-boendet granne med Sörby loge. Intensiteten i områdets villabyggande har inte minskat. För närvarande byggs sex villor i den vita staden.

På Sjunningsfält pågår försäljning och bygge av 36 radhus i HSB:s regi, Brf Tallkotten. Enligt min mening ett av stans bästa bostadområden med Hargsvägen på ena sidan och tallskogen på den andra. Hälften av radhusen är sålda enligt en informationstavla. HSB:s intresse för Mjölby är en aning överraskande för innan punkthuset på Svartå strand har organisationen inte byggt något sedan 1980-talet.
 
Sjunningsfält.
Bygget av nya kommunala kontor i gamla Folktandsvårdens lokaler i Galleria Kvarnen är i sitt slutskede. Det är socialförvaltningen som behöver nya lokaler. Blir passande nog granne med apoteket.

Invigningen av det nya trygghetsboendet vid Kungshögahemmet skedde 1 oktober och här har kommunen fått ett tillskott av 24 nya lägenheter.

Trygghetsboende handlar också nybygget vid Vifolkagården i Mantorp om. 28 nya lägenheter färdigställs mellan Vifolkagården och Riksvägen. På Östra Olofstorp pågår två villabyggen. Gissa färgen? Jo vit.

Och så förflyttar vi oss till Skänninge. På Hattorpsområdet byggs tre nya fristående villor.

Nu väntar vi bara på ett bygge i skamfläcken kvarteret Lärdomsljuset på Kungsvägen. En byggstart där skulle se snyggt ut till stadens hundraårsjubileum nästa år. Men det vore väl att hoppas på för mycket. Ingen byggmästare har lyckats komma i mål på åtta år.

Är det bra eller dåligt när en kommun bygger mycket? Bra tycker jag för det signalerar framtidstro och ekonomiska muskler. Men det lär nog dröja många år innan det byggs i samma utsträckning igen.
Vifolkagården


Reservation för att jag missat något enstaka villabygge. Jag har t ex inte kollat Carlslund. Klicka på bilderna om du vill se dem i större format.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och