Fortsätt till huvudinnehåll

Östgötaporten blir Holmens hörna?


Det var vid ett medlemsmöte på onsdagskvällen som IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt lät bomben brisera. 2020  blir sista året med Östgötaporten som namnsponsor. De nya amerikanska ägarna till fastighetsbolaget vill inte ha kvar namnet.

”Vi är öppna för förslag på vem vi skulle kunna sälja namnrättigheterna till. Vi talar ändå om två-tre miljoner varje år.” sa Hunt.

2-3 miljoner är inte kattskit ens för en rik förening som IFK men namnet går säkert att sälja till någon annan koncern med Norrköpingsanknytning.  Hunt får väl slå en signal till miljardären Fredrik Lundberg. Kanske Holmens hörna vore passande?

Namnbytet spelar väl ingen större roll för surbullarna på läktaren. Det är väl bara C Mores kommentatorer som säger Östgötaporten. Övriga Norrköpingsbor säger väl Parken eller Nya Parken som de alltid gjort.

Jag minns inte när det blev populärt att sälja namnen på alla parker och vallar till företag i de mest skiftande branscher. Ishallen i Mjölby kallades från början (1986) BT-rinken och har sedan dess haft skiftande namn. För några år sedan återkom BT och dess nya ägare med namnet Toyota Handling Arena innan ett byte skedde till nuvarande namnet Protrain Arena för ett par år sedan.

Jag är lite fascinerad över dessa föreningars finansiella fiffighet som lyckas sälja namnet på en anläggning de inte äger. Ishallen i Mjölby är, för att ta ett näraliggande exempel, en kommunalt ägd hall så försäljning av namnrättigheterna måste vara ett förtäckt kommunalt bidrag.

Hur mycket sponsorerna får betala för namnet är en väl förborgad hemlighet. Idrottsföreningar vill ha samhällets stöd när det krisar (se Piraterna) men vägrar transparens vid sådana här tillfällen. Det finns ett passande ord för detta och det är hyckleri.

Dessa ständiga namnbyten är förvirrande. För tio år sedan när Piraterna tillhörde Sverigeeliten köpte en återförsäljare av lastbilar, tyska MAN, namnet men säsongen hann inte starta förrän namnsponsorn slog vantarna i bordet. De hade planer på att flytta från Motala till Viringe i Mjölby också men det blev inget av det heller.

Golfbanan i Mjölby är den idrottsplats jag besöker oftast och jag ska föreslå klubbledningen att döpa om den till Pärleporten. Inte för det ger några kulor till klubbkassan utan för att glädja oss andligt sinnade medlemmar som fortfarande tror på birdies och HIO.









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom