Fortsätt till huvudinnehåll

Östgötaporten blir Holmens hörna?


Det var vid ett medlemsmöte på onsdagskvällen som IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt lät bomben brisera. 2020  blir sista året med Östgötaporten som namnsponsor. De nya amerikanska ägarna till fastighetsbolaget vill inte ha kvar namnet.

”Vi är öppna för förslag på vem vi skulle kunna sälja namnrättigheterna till. Vi talar ändå om två-tre miljoner varje år.” sa Hunt.

2-3 miljoner är inte kattskit ens för en rik förening som IFK men namnet går säkert att sälja till någon annan koncern med Norrköpingsanknytning.  Hunt får väl slå en signal till miljardären Fredrik Lundberg. Kanske Holmens hörna vore passande?

Namnbytet spelar väl ingen större roll för surbullarna på läktaren. Det är väl bara C Mores kommentatorer som säger Östgötaporten. Övriga Norrköpingsbor säger väl Parken eller Nya Parken som de alltid gjort.

Jag minns inte när det blev populärt att sälja namnen på alla parker och vallar till företag i de mest skiftande branscher. Ishallen i Mjölby kallades från början (1986) BT-rinken och har sedan dess haft skiftande namn. För några år sedan återkom BT och dess nya ägare med namnet Toyota Handling Arena innan ett byte skedde till nuvarande namnet Protrain Arena för ett par år sedan.

Jag är lite fascinerad över dessa föreningars finansiella fiffighet som lyckas sälja namnet på en anläggning de inte äger. Ishallen i Mjölby är, för att ta ett näraliggande exempel, en kommunalt ägd hall så försäljning av namnrättigheterna måste vara ett förtäckt kommunalt bidrag.

Hur mycket sponsorerna får betala för namnet är en väl förborgad hemlighet. Idrottsföreningar vill ha samhällets stöd när det krisar (se Piraterna) men vägrar transparens vid sådana här tillfällen. Det finns ett passande ord för detta och det är hyckleri.

Dessa ständiga namnbyten är förvirrande. För tio år sedan när Piraterna tillhörde Sverigeeliten köpte en återförsäljare av lastbilar, tyska MAN, namnet men säsongen hann inte starta förrän namnsponsorn slog vantarna i bordet. De hade planer på att flytta från Motala till Viringe i Mjölby också men det blev inget av det heller.

Golfbanan i Mjölby är den idrottsplats jag besöker oftast och jag ska föreslå klubbledningen att döpa om den till Pärleporten. Inte för det ger några kulor till klubbkassan utan för att glädja oss andligt sinnade medlemmar som fortfarande tror på birdies och HIO.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"