Fortsätt till huvudinnehåll

Känner du någon adrenalinjunkie?

I kommenterarna till fotbolls-VM fick jag lära mig ett nytt ord, ”adrenalinjunkie”. Det var en psykolog som nämnde ordet i en tidningsartikel om tränare, ni vet de där kostymklädda herrarna som far runt som tättingar i tekniska området och skäller på fjärdedomaren. Om Chris Härenstam kompletterar med nördiga upplysningar om skonummer, kragnummer, uppväxtort och moderns förnamn så vet du att det handlar om ett av branschens högdjur.

En adrenalinjunkie är en person som alltid ska stå i centrum, söker oavbrutet adrenalinkickar och har ett enormt kontrollbehov, förklarade hjärnskrynklaren. Låter inte som någon sympatisk person.

Under min tid som försäljare på ett elektronikföretag på 70-talet hade jag en adrenalinjunkie som chef fast ordet var inte uppfunnet då. Han rusade upp kl 5, drack ett glas ljummet vatten för att få igång kroppen, satt bakom skrivbordet vid 7, smällde i dörrar, skällde ut medarbetare, avverkade massor av telefonsamtal och rusade ut en sväng på fabriken. Först efter lunch hade han gått ner i varv och då kunde man försiktigt närma sig honom med sitt ärende. Hade han varit bortrest ett par dagar forsade han in på kontoret med följande glada tillropp: Vad har ni sålt idag, era gamla slapptaskor?"

Hur skulle en adrenalinjunkie fungera i golf? Inte särskilt bra, tror jag. Under mina 40 år i sporten har spelet fungerat bäst när man halvt frånvarande, pratat om ditten och datten och i förbigående puttat i en och annan birdie och bogey. (Okey då, felfinnare där, flest bogeys är det fråga om).

Har jag någon adrenalinjunkie i den golfande bekantskapskretsen? Kanske en, vars även i normala fall omfattande verbalitet når oanade höjder över en missad kortputt eller dito bunkerslag.

Den som forsar banan fram med enbart adrenalin som bränsle behöver påfyllning efter ett par timmar. Något för Gunder i kiosken att utöka sortimentet med?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.