Fortsätt till huvudinnehåll

Vi planerar en kuppDet är mycket fotboll just nu. Men det handlar inte om klacksparkar, tunnlar eller skott i krysset utan gigantiska arenabyggen, stora pengar, huliganvåld och infiltration. Jag vet inte om Uppdrag Gransknings slutsatser om AIK är rimliga men klubben har kanske problem som inte är lätta att lösa.

Regeringens utredare Björn Eriksson har dock påpekat en sak som verkar rimlig. Det är tämligen lätt för en falang att ta makten i en mindre eller medelstor idrottsförening. Jag är medlem i en förening och mindre än tio procent av dess medlemmar besöker årsmötet (70 medlemmar av 1 000). Det vore ganska lätt att trimma ihop ett gäng som är tillräckligt stort för att votera sig till makten även om de inte bär hårpiska och kör motorcykel utan hjälm.

Sådana här funderingar hade jag och min arbetskamrat Janne Hylander redan på 80-talet och målet för vår kupp var kyrkofullmäktige. Jag tror att endast cirka tio procent av de röstberättigade utnyttjar sin rösträtt där och det skulle vara tämligen lätt att organisera att Jannes klubbkamrater i IK Siesta att rösta på vårt parti och ta makten. Jag blev inspirerad av en annan arbetskamrat i Motala vars far på 50-talet engagerade några lärarkolleger genom att skriva en kristendomslektors namn på röstsedeln och vips var lektorn invald i kyrkofullmäktige utan egen vetskap.

Dessbättre stannade våra planer vid spekulationer för inte kunde vi tömma några kyrkliga fonder för att köpa nya, vassa spelare till IK Siesta? Tilläggas kan att tidningsredaktioner på den tiden var befolkade av spekulanter och dagdrömmare till skillnad från dagens seriösa tidningsmakare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.