Fortsätt till huvudinnehåll

Bygg nytt, bygg till, bygg om!



Nytt och krytt från Mjölbys horisont.

Ibland är det ganska underhållande att läsa Correns Mjölbysidor. Det var ingen hejd på vilka bekymmer öppna nämndsammanträden skulle ställa till med när Carina Johanssons motion behandlades i kommunfullmäktige. Kent Kärrlander (s), ordförande i byggnads- och räddningsnämnden drog till med att sekretess råder på nästan samtliga ärenden i hans nämnd. Vilka stats- eller försvarshemligheter ruvar den nämnden på eller tillhör Kärrlander den minoritet kommunalpolitiker som tror att sekretess är huvudregeln och offentlighet undantagen i kommunal förvaltning? 90 procent av nämndens ärenden är planärenden och bygglovsansökningar; folk som vill bygga nytt, bygga till eller bygga om. Ibland kommer det anonyma tips om någon som byggt en tio kvadratmeter för stor altan eller staplat ved på kommunal mark. Sekretess? Behöver jag lägga till att Carina Johansson (fp) motion avslogs? Alliansen sprack.

Nu tror jag i och för sig att Carinas motion slår in öppna dörrar. Intresset för nämndsammanträden är litet.. Kommunfullmäktiges möten är offentliga och lockar färre åhörare än kyrkans gudstjänster.

Ytterligare en butikslokal kommer att stå tom på Kungsvägen. Lilla Harmoniboden slår igen på grund av innehavarens mammaledighet. Hon medger att butiken inte gått jättebra men så har hon också annonserat minimalt. En jämförelse med Åtvidaberg utfaller till Mjölbys nackdel.
”Här kan det fortfarande komma in folk och fråga om jag nyss har öppnat,” säger Caroline Gårdh till Corren.

Ja, det är inte första gången Mjölbyborna får höra hur dåliga kunder de är men en affärsman kan aldrig skylla sitt misslyckande på kunderna. Med tanke på alla livsmedelsbutiker, restauranger och pizzerior så måste Mjölbyborna vara hungriga i alla fall.

Mera handel. Bröderna Simseks närbutik på Bondegatan fick rätt mycket publicitet vid starten men är redan till salu. Finns utannonserad på Blocket och omsättningen uppges vara 20 000 kr per dag. Detta ställer kanske Konsums beslut att lägga ner butiken i samma lokaler i ett annat ljus.

Ägaren till kv Väljaren (gamla ICA) annonserar ut 220 kvm kontor vid Kanikeplan. Är det Handelsbanken som drar vidare efter 30 år i stan?

Blåklintsbuss delägare, Hasse Haag, har bildat ett nytt bolag, Mjölby Trafik AB, tillsammans med Mjölby Taxi. Bolaget tar hand om skolskjutsarna i Västra Harg och Väderstad till hösten och Haag är styrelseordförande. Blåklintsbuss har dragit sig ur den kartell som kör linjetrafiken i stora delar av västra Östergötland åt Länstrafiken och där Lingmerths Buss är en av delägarna. Be mig inte redogöra för hur ägarbilden ser ut för bussföretagen i den här delen av länet. Lika svårt som att backa in en buss i ett personbilsgarage.

Nu tar vi helg. Nya äventyr väntar i nästa vecka.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom