Fortsätt till huvudinnehåll

Människoätande vargar och förvaltningsbesvärJag är visserligen part i målet men konstaterar att jag har svårt att existera utan en morgontidning även om sociala medier gör alltmer anspråk på min väl tillmätta fritid. En fullmatad morgontidning bjuder på nyttig information, överraskningar och matnyttiga tips. Det händer ibland att jag retar mig på sakfel och att somliga makthavare slipper följdfrågor.

I dagens Corren fäste jag mig vid tre artiklar: 1) Ernst Kleins recension av Jens Lapidus senaste spänningsroman. 2) Motala kommuns och Thomas Grubers tvist  i länsstyrelsen. 3) Den positiva artikeln om att Toyota (BT) i Mjölby behöver nyanställa.

Klein kan inte undvika att ge Mons Kallentoft ytterligare en känga när han recenserar Jens Lapidus VIP-rummet. Advokatens roman är säkerligen överdriven men har en trovärdig intrig jämfört med Kallentofts Zack där människoätande vargar har en framträdande roll. VIP-rummet hör till de böcker jag ska läsa i sommar. Zack lockar inte.

Fastighetsägaren Thomas Gruber har varit en nagel i örat på Motala kommun och dess plan- och miljönämnd i flera år. Flera inslag i striden har haft nästan komiska inslag. När Motala kommun dömer ut ett par av hans hyresfastigheter och utfärdar ett vite på 700 000 kronor får kommunen en knäpp på näsan av länsstyrelsen. Fastighetsägaren har inte haft tillräcklig insyn i kommunens utredning och ärendet återförvisas till kommunen för ny handläggning. Kommunens argument att utredningen behövde genomföras i tysthet för att Gruber inte skulle sabotera den viftar länsstyrelsen bort. Förvaltningslagen tillåter inga genvägar även om kommunens tjänstemän anser att fastighetsägaren är en besvärlig person. Beslutet är överklagat till Förvaltningsdomstolen. Fortsättning lär följa. Min erfarenhet är att kommuner i allmänhet ofta får på tafsen i förvaltningsdomstolar så man kan kanske ifrågasätta deras juridiska kunskaper.

BT eller Toyota Material Handling – viss namnförvirring råder – nyanställde 60 personer i maj och lika många väntas få anställning i höst. Många av dem som får tillsvidareanställningar är ungdomar som tidigare stiftat bekantskap med företaget som praktikanter eller visstidsanställda.

Nuvarande HR-direktören Anneli Ericson saknar dock svetskompetens i den tillgängliga arbetskraften. Jag har varit anställd på Correns Mjölbyredaktion i två omgångar, 1982-1990 och 1998-2009, och till mina arbetsuppgifter hörde arbetsmarknadsbevakning och sedan 1980-talet har personalcheferna på BT klagat regelbundet över brist på kompetenta svetsare. 30 år alltså. Men gör något radikalt då. Höj lönerna och förbättra arbetsvillkoren för svetsare.

Kanske kommer BT: s personalbehov lägligt. Jag har hört att Väderstad-Verken planerar produktionsminskningar vecka 36-39 (september). Kanske får vi läsa om detta i gammelmedia snart också.

Glad midsommar!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.