Fortsätt till huvudinnehåll

Fången i en gyllene burTiger Woods har problem, stora problem. Kommer han någonsin tillbaka till de stora segrarna igen? Stora problem med ryggen och kanske också med motivationen efter alla uppehåll.

I en radiointervju har Woods förra tränare, Hank Haney, 59, givit sin syn på Woods uppehåll.
 
– Oavsett vad så har han inte tränat på samma sätt som han gjorde förut och det märks. Det är inget gupp eller kulle han ska över – det är ett berg han måste bestiga för att ta sig tillbaka på samma nivå som tidigare. Han har förlorat sin vilja och energi? Det är ingen tvekan. Vem vet när vi får se honom igen?

När Tiger slog igenom som proffsspelare slog han längre än någon annan. Jag tror det var Göran Zachrisson som påpekade att hans sätt att slå förr eller senare skulle ge honom problem med ryggen. Det verkar som om Zacke blir sannspådd.

Tiger är bara 39 år gammal men han är inte den som slår längst och rakast längre. Många yngre killar överträffar honom på den punkten. Han kan se tillbaka på en sagolik karriär och det är bara Jack Nicklaus som har fler segrar.

Som pragmatisk svensk resonerar jag så här: varför inte tacka för den tid som varit, dra sig tillbaka och bygga upp en ny tillvaro med ny kvinna och en massa pengar på banken? Bara spela golf med polarna när andan faller på. Han kommer ändå att bli ihågkommen som en av sportens allra bästa genom tiderna.

Nej, det går inte. Han är fången i en gyllene bur. Tiger Woods är inte bara en elitspelare utan kärnan i ett miljardimperium. PGA, TV-avtal och reklamkontrakt med klubbtillverkare, konfektionsfabrikanter och speltillverkare. Alla sliter i guldkalven. PGA vet att när Tiger deltar i en tävling ökar tittarsiffrorna.. Han har öppnat ögonen på folkgrupper som aldrig tidigare ägnat golf en tanke. Proffsgolf är en del av nöjesindustrin och den behöver publikdragande profiler.

Det är möjligen ett övergående problem. Som en spelare i mängden som bara då och då placerar sig på topp 10 kommer han sakta men säkert att tappa status och de guldkantade erbjudandena blir färre och färre. Hur rolig är den hissresan neråt om man inte behöver spela för brödfödans skull?

Det är en konst att sluta i tid. Sett med facit i hand gjorde Annika Sörenstam det rätta när hon slutade på topp 2006.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.