Fortsätt till huvudinnehåll

Jag är Eder oddsindikatorBostadsbyggen är riskprojekt. Många faller på vägen. Svårlösta planfrågor, protester från grannarna, orimlig prisbild eller minskad efterfrågan kan fälla många välartade planer. Min oddsindikator avger här sitt omdöme över byggplaner i Mjölby, Vadstena, Boxholm och Ödeshög.

Svartå Strand, Mjölby.
75 procents sannolikhet. Men det dröjer innan spaden sätts i jorden för detaljplanen lär prövas ända upp i högsta instans. Ett frågetecken för att insatserna i bostadsrätterna blir för höga.

Kvarteret Lärdomsljuset, Mjölby.
20 procent. Ett bostadsprojekt omgärdat av konstigheter och strul ända sedan starten. Slutade med exekutiva auktioner och konkurs för byggmästaren och en ny ägare har tagit vid. Tror att allmänheten ser med stor skepsis på planerna. Inget byggprojekt har genererat så många insändare i Corren. Snart går den tidsbegränsade byggrätten ut.
Strul. Konkurs. Exekutiv auktion. Nytt försök?

Asylenparken, Vadstena.
70 procent. Samtliga partier som är representerade i bostadsbolagets styrelse är för punkthusen men en väl organiserad och röststark grupp är emot. Konsensus har gått till val på att bygga fler bostäder och öka inflyttningen till stan. Här kan man dra paralleller med Svartå Strand och räkna med överklaganden.

Frostlinghuset, Boxholm.
0 procent. Den verkliga långbänken i Boxholmspolitiken. Kalkylerna håller inte och en tilltänkt byggentreprenör från Tranås har backat ur. Riv skiten och använd marken till något annat. Kan bli dyrbart för skattebetalarna om kommunledningen framhärdar med renoveringen.
Berlin 1945? Nej, Boxholm 2015.

 Hästholmens hamn, Ödeshög.
25 procent. Här vill Peab bygga 23 stycken bostadsrätter i varierande storlekar från 1-4 rok samt 12 hyresrätter. Peab och hamnbolaget drar stora växlar på sol, sommar och egen båtplats men glöm inte att sydvästen är vass åtta av årets tolv månader. Nödvändig infrastruktur såsom livsmedelsaffär saknas och frågetecken för priserna.

I Hästholmen är det sommar, sol och ljumma vindar året runt.

Kvarnentomten, Mjölby
0 procent. Deltar egentligen utom tävlan för inga byggplaner är aviserade. Närheten till järnvägen omöjliggör bostadsbyggen. Vi som bor i Mjölby får vänja oss vid detta hål i stadsbilden. Övertyga mig gärna om motsatsen.

När det gäller tips till helgens V 75 hänvisar jag till gammelmedia.

Kommentarer

  1. Visst är det trist att vara en tjurig nejgubbe, nej förresten trist att vara realist bland alla rosenröda drömmare.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.