Fortsätt till huvudinnehåll

En gökunge i boet
Häromdagen hamnade en färgglad 16-sidig tidning i brevlådan. Mjölby-Svartådalen Energi AB (MSE) bjuder in till en familjedag 9 april för att fira starten av sitt nya kraftvärmeverk som producerar både fjärrvärme och el. Trots att anläggningen kostar 400 miljoner kr och är den största enskilda investeringen i Mjölbys historia så har nybygget inte väckt särskilt mycket uppmärksamhet. Ja, ni läste rätt – 400 miljoner kr.

Anläggningen dominerar blickfånget på industriområdet trots konkurrens med BT. Byggnaden är 33 meter hög och skorstenen 55 meter. Fast storleken är egentligen ointressant

Reklamtidningen innehåller förutom de sedvanliga miljöflosklerna från kommunfolk och verkställande direktör intressant information om teknik. Mest uppskattar jag den enkla skissen över mittuppslaget som förklarar hur energin i träflis omvandlas till fjärrvärme och el.

Jag saknar annan väsentlig information. Hur har styrelsen resonerat kring ekonomin? Vad händer om kalkylerna spricker och anläggningen inte förmår producera till konkurrenskraftiga priser på marknaden? Då MSE är ett monopolföretag, åtminstone vad det gäller fjärrvärme, finns förstås alla möjligheter att ta ut högre priser av kunderna. Finns det risk att Mjölby kraftvärmeverk blir en gökunge i boet? De frågorna skulle jag vilja ha svar på.

Om boet spricker på kuppen ser jag en möjlig utväg inom ett antal år. Jätten Tekniska Verken tar över majoritetsägandet. TV är redan idag 35-procentig delägare och skulle inte ha några svårigheter att inlemma MSE i sin organisation. Måste kännas skönt att hålla en storebror i handen. Oavsett vem som äger MSE i framtiden kan vi vara säkra på en sak. Fakturorna hamnar i brevlådan en gång i månaden.

Inom kort publiceras MSE:s bokslut för 2015. Då återstår att se om bolaget håller färgen i en för branschen turbulent tid. Den stora satsningen från början av 2000-talet på vindkraft var inte särskilt framgångsrik. I 2014 års bokslut var man tvungna att skriva ner värdet på vindkraften med 14 miljoner kr. Frågan är om bolagets ledning fortsätter på den inslagna vägen. Det tänker jag återkomma till.


Tekniska data:
Årsproduktion 100 GWh fjärrvärme, 45 GWh el.
Anläggningsdata: 10,8 MW. Fjärrvärme 23 MW.
Anläggningen eldar 175 000 kubikmeter skogsflis per år. Under vinterhalvåret kommer det 40-50 lastbilar i veckan.
MSE ägs till 55 procent av Mjölby kommun, Tekniska Verken 35 procent och Motala kommun 10 procent. Enligt en protokollsanteckning jag läst (30/11 2015) funderar Motala kommun på att sälja sin andel.
Styrelseordförande är Cecilia Vilhelmsson(s) som också är kommunstyrelsens ordförande.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.