Fortsätt till huvudinnehåll

Silly season i styrelserummenOm ni inte redan märkt det pågår något som kallas silly season i hockeyvärlden. Backar, forwards och tränare sätter sina signaturer på feta kontrakt och spekulationerna om vem som hamnar var fyller sportsidorna. LHC mister Jonas Junland och Daniel Rahimi och de skäggen kommer att saknas i Saab Arena i höst. Junland vill ha en marknadsmässig lön i Schweiz och efter att ha sett bilder på hans jättekåk i Ljungsbro förstår jag att bankkontot mår bra av en påfyllning av schweizerfranc. Spelare kommer och går, bara sargen består.

Silly season pågår också i styrelserummen. Christer Mård har aviserat sin avgång efter lång och trogen tjänst som ordförande och valberedningen söker hans efterträdare. Vem kan det bli och vilka krav ställs på den som blir ordförande i residensstadens mest prestigefyllda förening? Han ska naturligtvis kunna skillnaden mellan offside och icing, vara representativ i största allmänhet och ha goda kontakter i näringsliv, kommun och förvaltning. Vana vid hyresförhandlingar är ett plus. Huruvida han också ska träda ner i omklädningsrummet och dra några fräckisar låter jag vara osagt. Resultatkraven är fortsatt höga för inte har väl cluben sänkt ambitionsnivån?

Vem svarar mot de kraven? Min röst faller på Paul Lindvall, f d kommunstyrelseordförande (M), Mjölbypojke och självutnämnd domarexpert. Som ordförande har han fri entré och slipper betala förmånsskatt i efterhand som fallet var för några år sedan. Den moderata politiken till valet 2018 kan han överlåta till Christan Gustavsson. Kom ihåg var ni läste det först.

Några spekulationer om den blivande ordförandens namn har jag inte sett ännu men jag har ett förslag. För tio år sedan, när tidningar som Corren hade gott om pengar, tillsattes så kallade grävargrupper. Reportrar med olika specialiteter och kontakter sattes samman för att avslöja nyheter. Mitt förslag är att Corren placerar den oförtröttlige nyhetsjägaren Per Bergsten tillsammans med politikreportrar som Annika Ekstedt, Per Olsson eller Susanne Hasselqvist för att hitta den nye ordföranden innan årsmötet (bolagsstämman) i juni. Sen är Guldspaden given när Föreningen Grävande Journalister kongressar om ett år.

Ni som läser dessa rader kan förledas tro att jag distanserat mig från hockeyn efter vårens besvikelser men det är fel. I september sitter jag där i min Lamino och svär över misslyckade passningar och onödiga utvisningar eller läser den där hockeybilagan som Corren ger ut tillsammans med en bilförsäljare.
Men innan dess ska IFK Norrköping vinna många matcher och fotbolls-EM avnjutas i samma möbel. Åren går men kärleken till fotboll består.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.