Fortsätt till huvudinnehåll

En legend på MiskarpPeter Chamberlain spelade tillsammans med dottern Susanna.

 
En brittisk gentleman tar klivet upp på första tee på Miskarp och klyver fairway med sin driver 225 meter bort. Golflegenden Peter Chamberlain, 75, är i Mjölby för att spela SM mixed foursome tillsammans med dottern Susanna.

Peter Chamberlain? Det är inte säkert att namnet klingar bekant för alla av dagens golfare men den vänlige engelsmannen är ett namn i den svenska golfhistorien.

I Eskilstuna Open 1977 slog han till med en runda på 61 slag vilket länge var svenskt rekord. Han vann den tävlingen förstås och han vann också Scandinavian Flygt Open 1970 på Bokskogen.

Peter blir glatt överraskad när jag i pausen efter nian påminner om den där dagen i Eskilstuna för 39 år sedan.

”Men om det är svenskt rekord fortfarande tror jag inte. Någon har gått på 59 och någon på 60, jag tror det var en junior på just Eskilstuna. Men det var en minnesvärd dag och det är skoj att du minns det så här långt efteråt”.

Peter visade sig var väl informerad om Mjölbys bana. Han kände till att arkitektkollegan Åke Persson, Landskrona, ritade de nio första hålen för drygt 30 år sedan.

”Det märks att banan är byggd i två etapper. Det är en slättbana och en skogsbana. Men det var så på den tiden, man fick bygga i den takt resurserna tillät”.

Bloggen hängde med Peters boll på tian. Peter har hcp 4,6 vilket han visade med eftertryck när han limmade pinnen från 80 meter.

Inspelet mot tians green.
  
Peter Chamberlain har sysslat med det mesta inom branschen. Efter avslutad spelarkarriär har han tränat svenska stjärnor som Robert Karlsson, Per-Ulrik Johansson, Joakim Haeggman och Peter Hedblom samt danskarna Anders Hansen, Sören Kjeldsen och Iben Tinning.  Han är fortfarande verksam som golfbanearkitekt med ett flertal uppdrag i de skandinaviska länderna samt Polen, Estland, Lettland och Ukraina. För närvarande är han sysselsatt med ett renoveringsprojekt på Assartorp i Skåne.

SM-tävlingen avslutas i morgon, onsdag, med omvänd startordning, d v s de bäst placerade startar sist.

 
 
Under rubriken svenska rekordronder finns den här bilden på Peter i förbundets jubileumsbok.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.