Fortsätt till huvudinnehåll

Hårda fakta talarNorra delen av Ödeshögs kommun har stått för nyhetsfabrikationen i juli månad. Utbrott av mjältbrand, avstängd badplats i Hästholmen, nedlagd camping och byggen av miljonvillor i Öninge.

En häst är det åttonde och senaste av döda djur som hittats på eller i trakten av Omberg. Märker ni hur inblandade myndigheter blir alltmer vaga i sina uppgifter? Teorier om gamla mjältbrandsgravar, spekulationer om prover och analyser hit och dit. Jordbruksverket har försatts i stabsläge vilket innebär att 20-50 personer jobbar hel- eller deltid. Det låter imponerande men sanningen är att myndigheterna inte vet mer i dag än när de första döda korna påträffades för någon månad sedan. De famlar i blindo men vågar inte erkänna det för i Sverige är vi itutade att myndigheterna har svar på livets alla frågor. Turisterna har inte tagit särskilt stora intryck av larmrapporterna. De ställer många frågor och väljer andra vandringsvägar på berget men det är allt.

Jag tvivlar på att den kunskapstörstande allmänheten får svar på sjukdomsgåtan. Vi förblir okunniga precis som med dubbelmordet i Linköping 2004. Där är det kört trots den käcka optimism som kriminalkommissarie Jan Staaf visar i medierna med jämna mellanrum. Ju längre tid som förflyter i en utredning, desto mindre sannolikhet för en lösning. Hårda fakta talar.

                                            *

Mjölby kommun befinner sig i expansiv fas och behovet av bostäder är stort. Nu vänder sig till kommunledningen till allmänheten och frågar efter tips på byggbar mark i tätorterna Mjölby och Mantorp. Man lovar att alla seriösa tips ska granskas förutsättningslöst.

Här kommer mitt bidrag. När jag bodde på Gräsvägen 1989-2001 var jag förvånad över att ingen byggt på fältet (Östra Eldslösa) mellan Eldslösaleden och järnvägen. Det är stora arealer om man räknar från återvinningsstationen till korsningen med Hargsvägen. Här skulle all sorts bostadsbebyggelse passa. Lantlig känsla men ändå bara fem minuter till stans centrum. Någon invänder att det är nära till järnvägen och dess buller men vi är åtskilliga inne i stan som bor närmare än så.

*

Det är en fredag i juli, vädret är strålande och jag har gjort en sväng till bolaget. Gott om svängrum mellan hyllorna i den och andra butiker. Nej, Mjölby är och blir ingen semesterort att räkna med. Hårda fakta.

                                            *
Tänkte att jag för balansens skull skriva något om Boxholm också men redaktör Norén firar jämn födelsedag i Sälenfjällen så vi får klara oss utan rapporter från Karin Wall-Källmings senaste musikalprojekt i Malexander eller hur snacket går i bastun. Fast i den senare är det nog mer spekulationer än hårda fakta.

Inga idoga idisslare här.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.