Fortsätt till huvudinnehåll

Platsar Barnaby här?
Den några kilometer långa vägen mellan gamla riksettan från Rök mot Heda och gamla Rv 50 är en lisa för själen i högsommartid. Gula veteåkrar, små prydliga torp med välskötta trädgårdar, herrgårdsliknande mangårdsbyggnader med parkliknande omgivningar och något fallfärdigt ruckel. I fonden det mörkgröna Omberg.

Hillingstads blomsterkiosk har ännu inte öppnat för säsongen så vi rullar vidare mot Heda kyrka som är en av de vackraste kyrkbyarna i västra länsdelen. Den ovanliga exteriören för tankarna till en kyrka på den brittiska landsbygden. Vi går in genom den tjärdoftande kyrkporten och ser oss omkring i halvdunklet. En broschyr för 15 kr ger oss fyllig information om byggnadens historia och dess arkitektur. Det mesta är okända begrepp för min lekmannahjärna men jag läser att kyrkan byggdes om 1852-1858 och en renovering företogs 1950. Det var många lärda män som diskuterade ombyggnaden i mitten av 1800-talet innan byggmästare Abraham Nyström fick order att sätta igång.

Oavsett alla arkitektoniska finesser är Heda vackert och utsikten mot öster magnifik denna söndagseftermiddag.


Jag har fastnat för den här platsen i några år nu och alltid tyckt att den skulle vara den perfekta lokaliseringen för en svensk version av Morden i Midsomer. Huvudrollen som kommissarie Barnaby är vikt för Uffe Holmertz i Borensberg. Rollen som hans lätt obstinate assistent går till Torbjörn Gustafsson, bosatt i Kisa men bördig från Vadstena. Visserligen en något överårig assistent men jag har hört att smink kan göra underverk.

God middag, mina vänner.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.