Fortsätt till huvudinnehåll

Hjälte på plan och surkart vid sidan avIngen som gillar fotboll kan ha undgått att lägga märke till Helsingborgs problem. Om det går illa i de två återstående omgångarna kan 2011 års svenska mästare hamna i superettan. I bästa fall kvala för att hålla sig kvar. En degradering skulle vara Henrik Larssons största motgång.

Inte någon kan ifrågasätta Henrik Larssons storhet på planen. De många framgångsrika åren i Celtic, de många landslagsmålen och succéinhoppen i Manchester United och Barcelona. Han är en svensk fotbollsikon och bara överträffad av Zlatan. Bilden av tränaren Henrik Larsson är inte lika självklar.

I takt med de rödblås förluster har relationen med massmedierna försämrats. Intervjuerna efter matcherna har varit pinsamma med förlöjligande svar, inga svar alls eller svar efter någon minuts tystnad och himlande med ögonen. Mellan Helsingborgs Dagblad (HD) och Larsson finns en vallgrav av ömsesidig misstro. Men det är väl knappast lokaltidningens fel att laget sladdar i tabellen.

Jag vet inte om detta är ett försök att skapa attityden ”Vi mot hela världen”, vilket inte är ovanligt i lagsporter. Frågan är om det är en medveten strategi eller en ryggmärgsreflex?

För att få svar på dessa frågor vänder jag mig till en insider – HD:s förre chefredaktör Lars Johanson. Lars är en ovanligt idrottsintresserad och kunnig chefredaktör. Hans svar ger en intressant inblick i relationerna mellan lokaltidningen och stans ledande idrottsförening.

”Det är alltid HD:s fel när det går dåligt för HIF, men aldrig HD:s förtjänst när det går bra. Jag har haft flera möten med ledarna i den föreningen och förklarat medias roll. De vill att tidningen ska vara deras supporterklubb. Det är HD:s fel att publiken sviker. Det ska inte skrivas om bengaler eller huliganer och Gud får inte kritiseras. Henke har inte varit lätt att jobba med. Men inte ens HD vågar ta ner honom från piedestalen.

De tycker dessutom att det skrivs för lite. Herregud! En slagning i arkivet visar på ca 1500 artiklar där Hif nämns per år, dvs 4-5 om dagen. Det finns ingen annan företeelse som ens kommer i närheten. Finns inget mer välbevakat. HD är till och med på alla träningar.”

Lars lägger till att ovanstående gäller från styrelseordförande, klubbdirektör, och ner till pressansvarig och spelare. HIF har ett storklubbskomplex med Manchester United som förebild.

Oavsett utgången av detta höstdrama så funderar jag över vilken väg Henrik Larssons fortsatta tränarkarriär tar. Harvar han vidare i HIF, söker han sig till en klubb med större resurser eller lägger han av? Bättre att bli ihågkommen som en hjälte på plan istället för en surkart vid sidan av.

Helsingborg möter Falkenberg borta idag 17:30. Samma tid möter Gefle Malmö FF på hemmaplan
enrikHh

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.