Fortsätt till huvudinnehåll

En clown att frukta



Clownskräcken sprider sig på bygden. Häromdagen var det två killar som skrämde flanörer utmed Stångån i Linköping och natten till torsdagen skrämde två clowner en ung kvinna i Skänninge. Enligt anmälaren uttalades dödshot och en av dem var beväpnad med ett något som liknade en stor kniv. Förmodligen ett skämt som gått överstyr men mycket obehagligt för den som utsattes. Polisens spaning var resultatlös. I medeltidsstaden finns många trånga gator, smala gränder och prång att gömma sig i.
 
Även på dessa idylliska gator kan obehagliga individer uppträda.
 Vakthavande befäl tar till brösttoner när han kommenterar händelsen i Corren.

”Vad som är tänkt att vara ett skämt kan sluta i att man sitter i en poliscell delgiven misstanke om grovt olaga hot, då är det kanske inte så kul längre, ” säger Torbjörn Lindqvist.

Det senare tvivlar jag på. Jag vet inte hur många gånger jag skrivit om gärningsmän som gripits under pågående brott (misshandel eller inbrott) för att sedan släppas efter ett kortare förhör efter beslut av jourhavande åklagare. Polisutredningen återupptas senare. Mycket senare för att polisen har ju så mycket att göra.

Låt mig påminna om vad som hände vid Nederlösabadet (Svartån) för fyra månader sedan. Många barn och ungdomar hade samlats för att fira skolavslutningen när en 20-årig man dök upp med mask för ansiktet och ett svärd i händerna. Barnen blev livrädda och flydde hals över huvud. ”Gärningsmannen” identifierade sig själv vid ett samtal med vakthavande befäl och bad om ursäkt för sitt dumma tilltag. Händelsen fick inte samma stora rubriker som dagens clownerier.

Har jag läst i samma tidning om att denne 20-åring har lagförts för grovt olaga hot? Svaret är nej. Det som är sorgligt i kråksången är att dumheter i USA så fort får fäste i Sverige.

Den homosexuelle seriemördaren John Wayne Gacy i Chicago var en clown att frukta. Med clownen Pogo som täckmantel uppträdde han bland annat på barnsjukhus och lockade till sig unga pojkar och män. Han lurade dem att ta på sig handfängsel, våldtog och torterade dem och grävde ner liken i bostadshusets källare. Stanken var fruktansvärd när polisen grävde ut källaren och blottlade 33 kroppar i olika stadier av förruttnelse. Bara 25 kunde identifieras. Hans kommentar till polisen var att han fick ont i ryggen av allt grävande.

1980 dömdes Gacy till döden. Han avrättades 1994 med en giftinjektion i fängelset. Det har skrivits flera böcker och gjorts TV-program om denne farlige man och det är kanske dessa som indirekt inspirerat  till de sjuka skämten?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna