Fortsätt till huvudinnehåll

Byggboom i Degdala






I fredags medverkade jag i Fredagsfrallan, en morgontidig radiotalkshow som sänds från Tranås med Janne Holmbom som programledare. Min roll är att komma med nyheter och synpunkter från den norra grannkommunen och den här gången pratade jag om den byggboom som råder i Mjölby.

Sedan det kommunala bostadsbolaget och HSB gått före på Svartå Strand har alla fördämningar släppt. HP Boendeutveckling i Halmstad och det lokala byggföretaget Göta stenhus har startat byggen i kv Rosenkammaren. När Svensk Fastighetsförmedling startade försäljningen av HP:s bostadsrätter ringlade köerna långa på Kungsvägen.

Och mera kommer. Vid senaste sammanträdet beslöt kommunstyrelsen att sälja kv Bålet längre till Eliten Utvecklings AB från Linköping för 3,5 miljoner kr. Eliten har ansökt om bygglov för två flerfamiljshus men ännu återstår markundersökningar eftersom det varit industriverksamhet på tomten. Det finns alltså både lokala och utombys intressenter på Svartå Strand vilket jag tolkar som ett tecken på projektets bärkraft.

Kvarteret Lärdomsljuset på Kungsvägens västra sida har i flera år varit en nagel i ögat på Mjölbyborna. Det tidigare försöket att bebygga tomten kom bara till ett par husgrunder innan pengarna tog slut och konkursen tog vid. Nu görs ett nytt försök att bygga nio radhus och i torsdagens Corren Bostad förekom en halvsidesannons. Återstår att se om den nya byggherren, Hallex AB, kan vända den negativa trenden. Vi ska heller inte glömma villabyggnationen på Sörby. Husen växer upp som champinjoner på fältet närmast vägen.

Sen kan man fundera på varför det är sådan byggboom just nu. Under mina 35 år i stan har det funnits långa perioder där det knappt byggts någonting. Det senaste större byggprojektet var kv Hövitsmannen vid ån för drygt tio år sedan.

Varför är det sådan aktivitet just nu? Min gissning är att det är billigt att låna pengar (låg ränta) och att åtskilliga pensionärer sålt sina egna hem med god förtjänst och är villiga att investera i en ny bekväm bostad. Mycket pengar i omlopp med andra ord. Samt att det råder bostadsbrist. En märklig utveckling med tanke på att varje ks-sammanträde för drygt tio år sedan inleddes med en redogörelse för alla tomma lägenheter i Bostadsbolagets ägo. På Trojenborg i Skänninge revs ett par flerfamiljshus.

Janne lade till att Mjölby som järnvägsknut har en fördel med övriga små kommuner i västra länsdelen. Den som är bosatt i Mjölby har hela länet som arbetsmarknad.

Är en byggboom positivt eller negativt? Positivt säger jag. Det signalerar framtidstro och optimism och ringarna sprider sig på vattnet. Mäklare och byggnadsarbetare får jobb, tidningarna får annonser och affärerna får större kundunderlag. Janne påpekade också att i projekt som Svartå Strand är det viktigt att kommunen genom Bostadsbolaget går före och garanterar stadga och legitimitet.

Vi var ense om att Mjölbys kommunledning ska beröm för utvecklingen på Svartå Strand även om det tog nio år från ax till limpa. Förlig vind blåser i Degdala. Åtminstone för tillfället.

Söndagsjobb på Svartå Strand.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom