Fortsätt till huvudinnehåll

Det minns jag av 2016
Smått och gott, viktigt och oviktigt i en salig blandning.

Årets fiskafänge. Klarade vi av redan i sommarens inledning när jag drog upp en tvåkilos gädda i Järnlunden assisterad av måg och barnbarn. Mitt livs första gädda och första gången jag använde mitt nyinköpta haspelspö. Ryktet om min fångst spred sig fort i stugområdet och stora som små, unga som gamla kom springande för att kommentera mitt monster. (Nåja). Nästa lika roligt som ett HIO.

Årets mest positiva nyhet. Att byggnationen på Svartå strand äntligen kom igång efter många år av diskussioner och överklaganden. När tappen väl var ut tunnan gick det med en rasande fart. Förutom HSB och det kommunala bostadsbolaget är det ytterligare byggare som ska bygga punkthus och kedjehus. Om ytterligare ett par år kan vi prata om att ny stadsdel vuxit fram i Mjölby.


Årets resa. Gick till Kreta i september. Ett mycket trevligt resmål som med allvar kan konkurrera med den gamla favoriten Mallorca. Vi återvänder gärna till den grekiska ön nästa år.


Årets frågetecken. Lägenheterna i den ombyggda silon i Hästholmens hamn – ska de bli av? Ja, det står skrivet i stjärnorna. Enligt en andrahandsuppgift är 18 av de 35 lägenheterna sålda. Jag tippar att sannolikheten för att projektet blir av är 50-50 men hoppas att Ödeshögs kommun går i hamn med uppgiften. En liten kommun som stretat i motvind i många år kan behöva självförtroende. En boost heter det visst numera.


Årets glädjeämne. För oss som gillar stora och små bollar är det utan tvekan Mjölbytjejen Jonna Anderssons SM-guld och OS-silver i Brasilien. Landslagets ytterback är tuff och löpstark och slår bra inlägg. Fast jag väntar fortfarande på en officiell hyllning av moderklubben och kommunen i kombination. Vad väntar ni på, kom igen!

Årets larv. De lågpannade individer som iklädda clownmask skrämde barn och ungdomar med hot om våld. Bland annat råkade en ung kvinna i Skänninge illa ut. Varför är det alltid de dummaste idéerna från USA som får fäste i Sverige? Samma omdöme gäller den yngling som med mask och svärd skrämde barn vid Nederlösabadet (Svartån) på skolavslutningen. Clownerierna och Pokemonspelandet hade en kort men intensiv kurtis med massmedierna i början av hösten.

Årets heta potatis. Region Östergötland drog in olönsamma busslinjer på landsbygden vilket ställde till problem för gymnasister att ta sig till skolan. Jag garanterar att regionrådet Göran Gunnarsson (C) var okänd för östgötarna tidigare men efter detta beslut flitigt exponerad i medierna. Centerpartisten ansågs ha svikit väljarna på landsbygden. Gunnarsson beklagade sig över ojuste behandling i tidningarna men tog sig samman och har skrivit flera debattartiklar i Corren och NT. Sista ordet är inte sagt ännu.

Årets mest oväntade nyhet. Mjältbrandutbrottet på Omberg och dess omgivningar dominerade nyhetssidorna i juli. Ett tiotal djur dog och tre myndigheter var inblandade i bekämpningen och kartläggningen. Ingen förmådde leverera en heltäckande förklaring till utbrottet men det torra vädret och torrsprickor i jorden angavs som en möjlig förklaring. Mjältbrand låter dramatiskt men drabbar inte människor. För säkerhets skull fick de personer som jobbade med kadavren penicillin.


Årets engelsman. Ingen krönika utan golf. Det vet ni väl. Peter Chamberlain, 75, som spelade SM mixed foursome med dottern Susanne på Miskarp i juli. Peter är en historisk man i svensk golf sedan han gick en protävling på Eskilstuna på 1977 på 61 slag. Peter blev glatt överraskad när jag påminner om den där dagen i Eskilstuna för 39 år sedan. ”Men om det är svenskt rekord fortfarande tror jag inte. Någon har gått på 59 och någon på 60, jag tror det var en junior på just Eskilstuna. Men det var en minnesvärd dag och det är skoj att du minns det så här långt efteråt”, sa den trevlige engelsmannen innan han fortsatte ut på tian.

Årets naturupplevelse. Några vackra majdagar på Bredholmen i S:t Anna skärgård där jag fick tillfälle att se havsörn ett par gånger. Värden Roger Stark har koll på både fågel och fisk efter 30 år på ön. Roger står högt på min rankingslista eftersom jag numera slipper rensa strömming. Brukar bli några stycken liksom.

 
Bild. Roger Stark,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.