Fortsätt till huvudinnehåll

Politik är det möjligas konstPolitik är det möjligas konst. Kommunpolitiken är inget undantag. Eller vad säger ni om Ödeshögs kommun senaste beslut om barnbonus? Den bonus på 10 000 för varje nyfött barn som delats ut sedan 2013 har halverats.

Kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD) säger att bonusen haft en positiv PR-effekt men av kostnadsskäl minskar man nu med 50 procent. Hon kan inte svara på frågan om bidraget, som kostat 400 000 kr per år, haft någon inverkan på befolkningsstatistiken. Det infördes som en del i paketet för att marknadsföra Ödeshög som en familjevänlig kommun.

Samtliga partier utom Ödeshögspartiet har stött besluten. ÖP:s gruppledare Charles Eriksson kallar bonusen galenskap och säger att alla barnfamiljer i Sverige har ett statligt barnbidrag som utgår till alla oavsett ekonomisk status.

När kommunalrådet företrädare, maken Magnus Oscarsson, lanserade idén för tre år sedan fick det positiv publicitet och nämndes till och med i Rapport. Han glömde dock att berätta att Ödeshög saknar såväl simhall som konstfrusen isbana. Spelar du inte fotboll, lufsar i skogen eller åker skidor är fritidsutbudet magert i bynn.

Ytterligare ett bevis på Ödeshögs familjevänlighet kom i höstas när Klas Ingessons och Peter Wettergren moderklubb ÖIK ville flytta sin verksamhet från blåshålet Vättervallen till centralt placerade Klockargårdsängen men det blev tvärnobben från kommunen. Då hade planerna för Klockargårdsängen förvandlats till visioner enligt en artikel i Corren 16 oktober.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.