Fortsätt till huvudinnehåll

Fördel golf
Golfen har ett organisatoriskt och ekonomiskt försprång framför övriga medlemmar i Riksidrottsförbundet. Tack vare ett beslut som fattades för 30 år sedan. Det hävdar Dan Persson, ekonom och krönikör på Idrottens Affärer.

Dan Persson skriver att RF:s nya strategi till 2025 ”Från Triangel till Rektangel” bygger på förhoppningen om att svenska förbund kan ställa om sig så att deras medlemmar fortsätter idrotta livslångt i förbundets regi. Matematiken när det gäller antalet tillgängliga timmar för anläggningar och hallar gör detta fullständigt omöjligt. Kommunerna kan av ekonomiska skäl inte klara att bygga så många hallar och idrottsplatser att det räcker till för det storslagna målet. Men SGF och Korpen är redan inne i rektangeln.

SGF fattade häromveckan beslutet att tillsätta en breddchef vars uppgift är att värva nya proselyter till sporten. Ur den breda basen ska sedan eliten rekryteras och vidareutbildas. Varje ny medlem ger positiva avtryck på den sista raden i bokslutet.

För 30 år sedan tillät SGF att släppa in kommersiella aktörer i gemenskapen vilket faktiskt var ett brott mot RF:s stadgar. Tack vare detta har sporten fått anläggningar för miljarder. Det är uteslutande privatägda banor som vuxit fram de senaste decennierna.

Det finns olika typer av medlemmar i SGF. Somliga är välmående medan andra har näsan knappt över vattenytan. Gamla klubbar som Vadstena och Mjölby bildades av ett gäng entusiaster som med små resurser byggt sina banor och gradvis byggt upp dem till fina och välskötta anläggningar med medlemmarnas bästa i fokus. 490 000 aktiva medlemmar är en bred bas att stå på.


Näraliggande exempel på den nya generationen golfklubbar är Ombergs GK som startade 2002 av bröderna Ulf och Magnus Tegnebo på mark som tidigare varit en militär skjutbana. Omberg är en kommersiell anläggning i stil med Ekerum på Öland där tonvikten ligger på greenfee- och konferensgäster och där medlemmarna kommer i andra hand. Många har strött lovord över banans layout och kondition och jag har ingen anledning att säga emot. Omberg är Anna Nordqvist favoritbana i Sverige. En konferenshall är den senaste utbyggnaden på anläggningen. Niohålsbanan Flemminge GK i Boxholm och Östad Golf i Väderstad är andra exempel på privata initiativ även om de senare banorna har en annan karaktär än Omberg.

Det är den typen av anläggningar som gett golfsporten en ekonomisk och organisatorisk styrka som bådar gott för framtiden. Intressant att ett brott mot RF:s stadgar på 1980-talet möjliggjorde det försprånget.


Ombergs utveckling som turistanläggning under 15 år med golf som främsta attraktion är storartad. Jag tror knappast att något annat turistföretag i Ödeshögs kommun är större. Här är några nyckeltal ur senaste bokslutet.

BOKSLUT/NYCKELTAL
2016-12
 2015-12

2014-12
Omsättning (TKR)
26 239
23 842
23 726
Balansomslutning (TKR)
16 354
17 123
17 281
Resultat e. finansnetto (TKR)
3 013
816
3 044
Årets resultat (TKR)
1 872
667
1 962
Vinstmarginal
11,74 %
3,81 %
13,42 %
Kassalikviditet
9,30 %
9,28 %
14,70 %
Soliditet
64,91 %
48,55 %
46,22 %

Siffrorna hämtade ur Solid/info.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.